Blomkålsuppe – bare må ha det!

DSC_7013Kålen blomstrer og slikt blir det suppe av! For det er nettopp det som skjer når en av Norges mest populære og beste råvarer finner sin vei fra et jordet nær deg til middagsbordet. Blomkålen har vært så lenge i Norge at vi tenker at den er ”norsk”, men opprinnelig kommer den fra middelhavslandene. I Norge har vi dyrket den siden 1600-tallet. Oftest spiser vi den kokt, som tilbehør til kjøtt og fisk, men det er ingen grunn til å ikke bruke den i wok, rå, stekt, bakt, dampet eller som pure eller suppe.DSC_6960

Jeg har i dag laget en suppe for å hylle en av de beste grønnsakene man kan spise i disse dager. Oppskriften er til 4 og knuser en hver pose-variant!DSC_6975

Dette trenger du:

 • 2 blomkål
 • 2 fedd hvitløk
 • 1 kepa-løk eller 3-4 sjalottløk
 • 3 dl matfløte
 • 3 dl creme fraish
 • 1 sitron
 • 2 dl kyllingkraft
 • Salt & pepper
 • Fersk timian
 • God olivenolje
 • 2-300 gram chorizo i terninger, helst ”picante” for litt STING!DSC_6970

Slik gjør du det:

Start med finhakk løk og hvitløk. Sauter den blank i en varm gryte med litt smør. Når dette er klart har du i buketter av blomkålen (spar ¼-dels blomkål til garnityret). Bland sammen kyllingkraft, fløte og creme fraish – ha det over blomkål og løkblandingen. Kok forsiktig opp og kok blomkålen mør. Dette tar ca 15 minutter.DSC_6974

Mens blomkålen gjør seg selv i gryta steker du chorizo-bitene sammen med den resterende blomkålen i en panne. Nå vil pølsa bli litt ”crunchy” mens de små blomkålbukettene suger til seg fett og krydderier fra pølsene. Hold varmt.DSC_6981

Når blomkålen har kokt ferdig i gryta finner du frem stavmikseren og kjører det helle sammen til en suppe. Ønsker du en fin suppe kan du godt sile den. Selv synes jeg det er helt fint med litt ”klumper” i suppa. Smak til suppen med salt, pepper og saft fra en sitron.

Fin frem noen store, dype tallerkener og øs i suppe. Ha en raus neve med garnityr i hver tallerkenen og pynt med litt frisk timian. Noen dråper god olivenolje til slutt løfter både smak og synsinntrykk – SPIS!DSC_7011

Håper du lar deg frista av blomkålen. Det er ingen grunn til å ikke bruke de norske grønnsakene nå som de er på sitt aller beste!

FØLG MEG GJERNE PÅ INSTAGRAM @larsspiser og på FACEBOOK

19 tanker om “Blomkålsuppe – bare må ha det!

 1. Fantastisk innertier av en suppe! Fikk følelsen av DEN gourmet restauranten! Den skal serveres venner:) Takk for superduper oppskrift!

 2. Hei Lars! Kjempegod suppe 😉 Jeg har ikke brukt fond før og trenger litt opplæring i det. Tynner du den ut med vann slik som du gjør med terning? Til denne oppskriften skulle det brukes 2 dl buljong…

  • Hei Anne 🙂

   Det er ikke noe Hokus Pokus med fond. Jeg bruker det litt om hverandre med hjemmelaget kraft og buljongterninger. På den fonden som er på bildet i innlegget står det spesifisert hvordan måleforholdet (vann/fond). Jeg smaker meg ofte litt frem også, haha
   Gøy du likte oppskriften 🙂 mathilsen Lars

 3. Hei! Er det kanskje meg som leser feil her, eller stemmer det? Bare 2dl kraft + 3dl fløte til to hele blomkålhoder? Er ikke det litt lite væske å koke i? Eller er det to dl fond tilsatt x antall dl vann man skal ha i? Suppen så veldig god ut

  • Hei Elisabeth!

   Du må huske på at 3 dl creme fraish også er væske. Da blir det 8 dl tilsammen. Vil du ikke bruke creme fraish kan du gjerne bruke 2 dl kraft, 3 dl fløte og 3 dl melk – det gjør jeg selv iblant og det funker også fint 🙂

   • Ahaa. Blir sikkert fyldig og god. Takk for svar:-) skal prøves til helgen! Med blomkål i sesong og melding om regnvær er jo denne perfekt

   • Jeg har laget denne to ganger nå, og den blir jo vanvittig god! Men jeg må innrømme at jeg også syns det blir lite væske. Suppen har blitt mer som en puré eller mos enn suppe. Hmmm… Hva gjør jeg galt?

    • Hei tone – så herlig at du liker suppen. Jeg justerer «tykkelsen» med melk selv – kanskje det er et triks for deg også 🙂

 4. Hei Lars!! Min kjære datter og hennes kjæreste kommer på pannekakemiddag idag og denne suppa skal serveres ved siden av 🙂 Ingen av oss er spesielt glad i ertesuppe som er det tradisjonelle tilbehøret :/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *