gris, spinat & blåmugg

DSC_4900Mads tar for seg snåle saker i dag og jeg skal slett ikke være dårligere. For hva er vel ”snålære” enn en fin, liten grisunge? Det er en fare for at min snåle råvare har fått vokse seg stor og fet før jeg plukket den opp i ferskvaredisken, men at denne svinefileten var en utrolig snål og søt grisunge er sikkert.

Jeg har latt grisen få følge av ovnstekte poteter med hvitløk og timian, sautert spinat og en herlig saus på blåmuggost og fløte. Svinekjøttet er veldig magert i seg selv og ganske tandert i smaken, men steker du det med omhu og serverer det med et smakfullt tilbehør er det virkelig fantastisk. Dette er en enkel rett, men smaker som en fest! Oppskriften er til 4.DSC_4883

Dette trenger du:

  • 800 gram svinefilet (ytre eller innerfilet)
  • 1 norzola trekant
  • 1 boks creme fraish eller 1/3 l matfløte
  • 2 ss flytende kyllingbuljong eller en buljongterning
  • 1 pose frisk spinat
  • 6-7 fedd hvitløk
  • 1 sitron
  • frisk timian
  • mandelpoteter (15-20 stk)

Slik gjør du det:

Start med å preppe råvarene – fjern eventuelle hinner fra kjøttet og gni det inn med salt og pepper. Vask og tørk spinaten. Skrell hvitløksfeddene. Vask potetene og del dem i båter. Sett ovnen på 200 grader (varmluft)DSC_4875

Potetene: Så har du potetene i en ildfast form sammen med hvitløksfeddene, en god olivenolje, en neve finhakket timian, sort pepper og godt med maldonsalt. Sett inn i ovnen i ca 20 minutter eller til de har fått fin farge og er blitt møre.DSC_4885

Kjøttet: Ha smør og olivenolje i en panne sammen med litt frisk timian. Gi fileten en stekeskorpe på alle sider. Legg fileten over på et ildfast fat og stek den videre i ovnen sammen med potetene i 8-9 minutter. Ta så kjøttet ut og la det hvile i min. 10 minutter. Da skal du (ideelt) få en filet som er perfekt stekt – fin skorpe og med en rosa kjerne, som ikke er rå.DSC_4888

Sausen: Ha fløte eller creme fraish (jeg foretrekker sistnevnte) i en liten gryte sammen kyllingbuljongen. Varm opp under omrøring. Smuldre osten i gryta og la den smelte fint. Osten er salt så smak underveis og stopp når du har fått en saus du synes er god. Smak tilslutt til med noen dråper saft fra en sitron. Hold varm.DSC_4327

Spinat: Ha 1 ss smør i en stekepanne med høye kanter. Ha i spinaten – det ser latterlig mye ut, men den falle sammen slik at det blir passe mengde når den blir utsatt for varme. Del et hvitløksfedd i to og stikk en gaffel i det. Rør i pannen med hvitløken slik at den setter litt smak på spinaten. Hold varm.DSC_4900

Så er det å legge opp retten. Del kjøttet som på bildet, legg opp kjøtt, poteter og spinat og avslutt med saus – SPIS

Dette er en rett som også vil passe perfekt å tilberede på grillen om helgværet tillater det. Uansett vær – kos deg med mat og drikke i helgen!

2 tanker om “gris, spinat & blåmugg

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *