pepperbiff

DSC_2437Fredagsbiff Jeg er på ingen måte blant dem som spiser seg sunn og tynn. Jeg kveles ved tanken på diett og ensformig kosthold. Ikke at jeg er i mot å spise sunt og bra, men jeg er drevet av magen ikke eksteriøret. Noen ganger er det salat dom frister, noen ganger fisk og andre ganger en feit dessert full av kjappe karbohydrater. Da jeg våknet i dag var det første jeg tenkte på, BIFF. Det er noe eget med et mørt kjøttstykke som smelter i munnen. Kjøttet er rullet i knust pepper og har følge av en farlig løksaus som er avhengighetsskapende – så watch out! Tar jeg ikke feil er jeg ikke den eneste som velger noe biff på en fredag og kanskje gir du min variant en sjanse hjemme hos deg i løpet av helgen?! Oppskriften er til 4.DSC_2444

Dette trenger du:

 • 4 ”høye” biffer av indre- eller ytrefilet på 200-250 gram stk
 •  litt frisk timian
 •  2-3 fedd hvitløk
 • smør & Olje til å steke biffen i
 • 8 store sjalottløk • 4 ss creme fraish
 • 1,5 dl tørr hvitvin eller en syrlig eplejuice
 • 30 gram usaltet smør
 • salt & pepper til sausen
 • 1 neve sorte pepperkorn, som du knuser
 • 1 pakke aspargesbønner
 • 1 pose potetchips, salt – jeg brukte Sørlandschip

Slik gjør du det:DSC_2449

Biffen: Legg kjøttet på kjøkkenbenken i god tid før det skal varmebehandles. Du vil at kjøttet skal være helt romtemperert. Knus sort pepper i en morter og rull biffene i knust pepper slik at alle flater er dekket. Dette kan høres drøyt ut, men tro meg, når pepperet blir varmebehandlet og du får sausen til vil du elske det. Kunsten å steke biff er enkel, men du må bare gidde å følge noen grunnregler. Mine biffer er like høye som de er brede . Bare spør i kjøttdisken om ”høye biffer”. Med den prisen de tar for indrefilet kan man gjerne kreve litt som kunde.DSC_2451 Ha 50/50 Olje og smør i en varm panne sammen med noen snitta fedd hvitløk og litt frisk timian. Stek biffene på alle sider slik at du får en fin stekeskorpe. Så inn i ovnen (180 grader) i 5-6 minutter.DSC_2461 Så kommer det aller viktigste, la biffen HVILE i 6-7 minutter på kjøkkenbenken. Til slutt har du mer smør i panna og gir biffene en kjapp omgang mens du hele tiden øser over smøret.

DSC_2426Sausen: Legg sjalottløken i et ildfast fat og dekk dem med en nøytral olje. Jeg bruker solsikkeolje. Sett dem inn i ovnen på 180 grader og kok dem møre. Det tar ca 30-40 minutter, avhengig av størrelsen.DSC_2458

Når løken er mør fjerner du det ytterste laget og har løken i en gryte og kjører løken til en puré.DSC_2433 Sett så gryta med «løkmosen» på varmen og ha i hvitvin, kok opp og la det putre i 3-4 minutter. SÅ har du i 30 gram usaltet smør og creme fraish. Smak til slutt til sausen med salt og pepper – hold varm til servering. Server pepperbiffene med løksaus, potetchips og aspargesbønner – sweet lord, du vil ikke angre!DSC_2470

Mads har funnet frem noen Malbec-viner fra Argento, sjekk ut en av dem til denne retten. Det vil fungere skikkelig godt! Ha en strålende og matglad helg!

16 tanker om “pepperbiff

 1. Hei! Er de konkrete vinforslagene du hinter til noe du vil publisere på bloggen etter hvert? Eller er det bare jeg som er blind og ikke ser de?

  Uansett en super og inspirerende blogg å lese!

  Andreas.

  • Nr 46101 Argento Malbec 2012 kr 109,90
   Argento Wine, Mendoza, Argentina (Fins overalt i Telemark)
   Nr 2125 Argento Reserva 2010 kr 134,70
   Nr2124 Argento Selección Malbec 2012 kr 119,70
   Argento Wine, Mendoza, Argentina (Bestillingsutvalget for de to sistnevnte)
    
   Rødvin. Drue: Malbec. Lagret dels på ståltank, dels på eikefat for å oppnå både friskhet og fylde.
   Svært dyp blårød. Kompleks duft av blekk, krekling, pepper og lakris. Middels til god fylde, bærpreget, paprikapepret, fersk og frisk smak. Ganske lang ettersmak.
    
   Passer til: Biff, ulike lammeretter, smaksrike gryter, vilt eller kos.
    
   Konklusjon: Et tydelig slektskap mellom de tre vinene. Den rimeligste er mest utviklet på duft og har mye av smaksbildet til de øvrige to. De er på sin side noe fyldigere og tettere på smak. Min favoritt er den rimeligste. Den er mest åpen, tilgjengelig og sjarmerende nå. Drikkeklare, kan lagres opptil 2 år.

 2. Hei Lars,

  Du har veldig mange fine oppskrifter 🙂 Takk!
  Når der gjelder denne retten, så lurer jeg på om løkpuréen skal blandes inn i sausen?

  Hilsen Rita 🙂

  • Hei Rita!
   Ser på oppskriften at den kan misforståes. Skal rette det opp. Etter at du har most løken så har du vinen i gryta sammen med løkmosen og fortsetter videre som oppskriften sier 🙂 Takk for at du liker skribleriene mine! vh larsspiser

 3. Bra blogg, Lars!

  Det er Magne fra VG her, nå har jeg anbefalt innlegget ditt på forsiden av VG slik at flere kan få gleden av det.

  Er det andre som skriver en god blogg og vil ha mange nye lesere, ikke nøl med å sende en epost til meg på magnea |a| vg.no

  🙂

 4. Dette ser herlig ut og har tenkt å prøve oppskriften. Er ikke så bevandret ut i kokkekunsten så jeg lurer på to ting; 1) Når man tar løken og skreller den for så å ta den over i en kjele, tar vi med oljen fra stekingen også? 2) «Kjører den til pure», betyr det koker den til en grøtlig masse?

  • Hei HOBBYKOKK!
   Løken skal bare ligge i oljen mens den «koker» seg mør. Du heller av oljen etterpå, den har gjort jobben sin nå. Kjører til pure = Knuser/moser løken med en gaffel eller en stavmikser 🙂
   Lykke til! Mvh Larsspiser

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *