Tidsreise tilbake til nåtiden

Siste uken i september var jeg invitert av Landbruksdepartementet til å bli med på sanking og slakt av reinsdyr i Finnmark, nærmere bestemt i Stabbursdalen Nasjonalpark. Sammen med kokker fra ARKTISK MENY og noen av landets beste matbloggere (i all beskjedenhet) fløy vi inn til Lakselv og reiste videre inn i Stabbursdalen til Skaíddeduottar siida.


Siida`n som vi besøkte besto av flere samiske familier som sammen hadde x-antall dyr (hvor mange spør man ikke om – ville du likt spørsmål om hvor mye penger du har i banken?) på beite på finnmarksvidda. Sammen med statsråden, Trygve Slagsvold Vedum og hans følge fikk vi en uforglemmelig og fantastisk opplevelse. Bestillingen til oss var å oppleve, dokumentere og koke mat av reinsdyr – beste bestillingen på lenge!

Inntrykkene og opplevelsene var så mange og sterke at jeg har med vilje ventet noen dager på å blogge om dette. Innlegget er en bildekavalkade med stikkord og tanker.

Dette ble en tidsreise tilbake til nåtiden på Finnmarksvidda. Jeg vil tilbake til naturopplevelsene, folka, dyra og råvarene!

tirsdag kl 0730, 4 minus, finnmarksvidda, veldig langt unna min hverdag…

Olav, alias HOBBYKOKKEN.no og Bianca fra Artisk Meny blir ønsket velkommen av Anna Berit Anti

 

Reinsdyr som går til foredling og salg blir slaktet på profesjonelle slakteri. Det er kun kjøtt til egen husholdning som blir slaktet og kuttet ned ute på siida`n.

Siidalederen, Rasmus John Anti komer med råvrer til lunsjen vi skal tilberede.

 

 

 

 

 

 

Petter Markussen, kokk og prosjektleder i Arktisk Meny skjærer ned reinsdyrkalven og foreleser – gøy!

Petter startet med sine fancy kokkekniver, men måtte pent spørre om skikkelig redskap når det kom til å dele reinsdyret i stykkningsdeler – Rasmus lånte han sin samekniv

Her ser du ytrefiletene, indrefiletene og plommene – reinsdyr er en helt fantastisk råvare

det mest slående med dette besøket var at samene driver reindrift som de gjorde for flere hundre år siden, om du ser bort fra ATW og klær – fasinerende!

man skal tidlig krøkes! Alle generasjoner er med i slaktetiden. De minste får piske blod til blodpølsene, allerede i 11-12 årsalderen får man begynne å bistå i selve slaktingen, alltid under kyndig ledelse av de eldre

Det kan se røft ut, men respekten og kjærlighet til dyrene og kulturen er slående.

Nils Jovnna Eira Meløy viste oss hvordan et dyr slaktes, vommes og flås – imponert er ordet!

når kuldegradene kommer er det godt å kunne varme seg

kompetansen og erfaringen følger med på yngre generasjoner

 

antrekket en tirsdag i september 2012

herr & fru <3

det er et hardt fysisk arbeid og alle deltar

statsråden fikk æren av å slakte en bukk

samtalen gikk lett rundt bålet i laavoen. Her får statsråden ekspertråd.

gravet reinsdyrfilet med tyttebærsaus til forrett

BIDOS – samisk nasjonalrett. Varmende, godt og enkelt!

Pannestekt reinsdyrfilet, kantarellsaus, rotgrønnsaker og gulløye – sweet lord

multekrem med lakka – obligatorisk fest-dessert!

Hobbykokken lot seg sjarmere

av de fleste han møtte…

alt på dyret blir brukt. Tungen kokes og er en delikatesse. Hjertet tørkes og smaker fantastisk

 

takk for en uforglemmelig opplevelse!

3 tanker om “Tidsreise tilbake til nåtiden

  1. Takk for sist og turen i Finnmark. Leser bloggen din og det er en spennende beretning om opplevelsen fra reindriften. Dette er et unikt produkt som jeg håper stadig flere nordmenn får smaken på. Når vi ser hvor mye jobb som legges ned i selve produksjonen, er det ikke noe å si på prisen for kjøttet.

    • takk for sist! Ja, det var virkelig et eventyr. En fantastisk råvare som fortjener en større menighet! Sjekk dagens blogginnlegg – kanskje du ender opp med reinsdyr på menyen selv i dag?

  2. Tilbaketråkk: Reinsdyrslakting og gode matopplevelser – Skáiddeduottar siida | TRINEs MATblogg

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *