Chimichurri

Da Mads sendte med ”dagens  tekst” var jeg ikke i tvil. Hans beskrivelse av grillet kjøtt på de argentinske landsbygda fikk meg til å drømme meg bort til egne reiseopplevelser i Sør-Amerika og de uforglemmelige grillmåltidene. Pølser og kjøttstykker større enn man kan forestille seg servert kun med pommes frites og den legendariske sausen, CHIMICHURRI.

Om man skal kalle chimichurri –  salsa, saus, salat eller garnityr er jeg usikker på. Det jeg vet er at dette tilbehøret passer perfekt til nesten alt du måtte ende opp med å ha på grillen. Oppskriftene på denne sausen er utallige. Da jeg googlet ”chimichurri” fik jeg mengder av forskjellige varianter både på konsistens, form og innehold. Det som er sikkert at den skal serveres som romtemperert sammen med grillet kjøtt.

Selv endte jeg endte opp med min egen tolkning etter å ha lest mange oppskrifter, og sammen med en grillet T-bonesteak  smakte det himmelsk! Skulle du ønske å grille kylling, gode pølser, lam, svin eller storfe – denne ”sausen” må du prøve. Har du først smakt den tipper jeg at den vil bli en favoritt også hjemme hos deg når grillsesongen er i gang. Og apropos grilling – jeg hadde bestemt meg for å grille, men 2 pluss grader og sludd satte en effektiv stopper for det. Derfor endte min T-bone, godt smurt inn med olivenolje, salt og pepper, i grillpannen. Oppskriften er til 4 personer.

Dette trenger du, og slik gjør du det:

Start med å finhakk 4 fedd hvitløk.

Ha hvitløken i en bolle sammen med 1 ss syltet grønnpepper,

2 ss finhakket grillet paprika, saften fra en lime,

en raus neve med finhakket bladpersille, 2 ss finhakket fersk oregano, 1 dl god olivenolje og 3 ss rødvinseddik.

Ønsker du litt ”sting” så smaker du til med litt knust, tørket chili. Smak tilslutt til med salt.

Bland det hele godt sammen og la det stå i 30-60 minutter for at smakene skal sette seg. Denne sausen holder seg 2-3 dager i kjøleskapet. Lager du den dagen i forveien så husk å ta den ut av kjøla en times tid før du skal bruke den – smakene kommer best frem når du severer Chimichurrien romtemperert.

Til dette grillet jeg 250 grams T-bonesteaks til hver person. Etter at jeg hadde grillet dem 2-3 minutter i grillpannen lot jeg kjøttet få en omgang i ovnen på 180 grader i ca 5 minutter, før jeg lot kjøttet hvile i 6-7 minutter.

Server kjøttet sammen med chimichurrien og hjemmelaget pommes frites eller noe annet som du foretrekker. Til dagens MAT har Mads funnet frem flere gode, mulige alternativ – prøv deg frem!

Håper du tar jobben med å lage chimichurri – du vil ikke angre. Dette er den nye ”pesto” (ler)

2 tanker om “Chimichurri

  1. Ikke for å være ekkel,men dette er vel ingen «Chimichurri»,bytt ut den grønne pepperen og paprika med frisk oregano og kjør den i stavmixeren,men ikke til de er helt fin – hvem liker å tygge rå hvitløksbiter!

  2. Du er da ikke «ekkel», men lest stykke har du nok ikke gjort…
    Om du leser det vil du se at jeg har gjort min tolkning etter å ha lest mange oppskrifter. Jeg googlet «chimichurri + Argentina», og tok utgangspunkt i de argentinske oppskriftene jeg fant.
    Jeg vil nok ikke bytte ut den grønne, syltede pepperen eller den grilla paprikaen for godt, men skal absolutt forsøke med på andre varianter av ingredienser. Og hadde du lest stykket ville du sett at oregano var en av ingrediensene jeg hadde i «sausen» 🙂

    Når det gjelder konsistensen er jeg helt enig med deg – stavmikseren skal i aksjon neste gang!

Det er stengt for kommentarer.