Fårefilet med grønnpeppersjy og fennikelsalat

Mads altså! Når jeg tenker at jeg vil være forsiktig med matinntaket så velger han å presentere barske, kraftige røde viner som skriker etter kjøtt, gryter og krefter. Tenkte i grunn jeg skulle velge reker eller en vintersalat i dag, men det er glatt utsatt til en senere fredag. I dag blir det noe som jeg ville matchet opp med Weinert Malbec 2005 – en vin som tar opp peppersmaken og som vil fungere veldig fint til det smaksrike kjøttet. Og kjøttet er fårefilet, en favoritt– smaksrikt og mørt , alltid en vinner.

Siden det er januar og mange med meg har spist nok fett og sukker gjennom julen har jeg valgt et litt utradisjonelt tilbehør til denne retten. Sausen er basert på syltet grønnpepper, smør (ok da – man må ha noe ”godt” her) og bladpersille. Til dette har jeg valgt å lage en syrefrisk salat med mye smak bestående av tomat, fenikkel, olivenolje og rødvinseddik. Sammen med det smaksrike et godt stykke færefilet bør dette dekke både vinen, vehovet for kjøtt og samtidig være snill med livvidden. Oppskriften er til 4 personer.

Dette trenger du, og slik gjør du det:

Start med å sørg for at kjøttet holder romtemperatur. Da vil marinaden trekke bedre inn, og viktigere – kjøttet reagerer som det skal når det treffer panna.

Fenikkelsalat:

Kutt fenikkelen i fine strimler (som om det var en løk). Hutt gode tomater i båter eller skiver – jeg brukte cherrytomater.

Ha det i en raus bolle, ha på maldonsalt, nykvernet pepper og 2 ts sukker. Ha på litt rødvinseddik og en klunk olivenolje. Bland godt og sett det kaldt mens du fikser kjøtt og peppersjy.

 

Fårefilet:

Jeg liker kjøtt, og jeg liker nok kjøtt så hjemme hos meg beregner jeg ca 200 gram per person – spiser jeg kjøtt så spiser jeg kjøtt. Ha saften av 1,5 sitron, 3-4 ss god olivenolje, nykvernet pepper og 3 snittede fedd med hvitløk i en pose sammen med kjøttet. ”Gni” marinaden inn i kjøttet og la det marinere 30-40 minutter på kjøkkenbenken.

Tørk marinaden av kjøttet, salt og stek det i 50/50 rapsolje og smør. Stek det i varm panne i 2  minutter på hver side. Ha kjøttet i oven (180) grader i 5-6 minutter og la det hvile i ca 10 minutter. Skjør efileten i skiver og server sammen med salaten.

Pepperskyen:

Ha resten av marinaden i panna etter at du har stekt kjøttet. Ha så i 2-3 ss usaltet smør, 4-5 ss syltet grønnpepper og en neve finsnittet bladpersilleKok opp, hold varmt og la det stå å godgjøre seg mens kjøttet hviler. Smak til med salt og sitron for å ”styre” sjyen i mål.

Legg kjøttet opp på varme tallerkenet, skje over peppersjy og server med salaten ved siden. Jeg serverte dette med godt brød og smør. Stekte poteter ville også vært et godt alternativ.

Kok i vei, og ha en fin helg!

6 tanker om “Fårefilet med grønnpeppersjy og fennikelsalat

    • Det artige var at det funket fint! Jeg har forsøkt denne grønnpepperskyen til entrecote også – og det fungerte kanskje enda bedre. Fennikelsalaten er en hitt til grillmat på sommeren, men jeg syntes det fungerte godt til dette også – selv om det var litt odd 😉

  1. Nydelig salat !! Må si jeg var litt spent, men denne kommer jeg til å lage mer av. Kjøttet derimot, byttet jeg med frossne lammelår (fikk ikke tak i filet) eh, det var ikke lurt, men seigt… Godt det var rikelig med ovnstekte potetbåter og en god saus. Takk igjen for inspirasjon og masse lykke til med ny jobb !

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *