Linguine og kjøttbollar med MERsmak

Det er en uke til et av Skiens fineste kulturarrangement – MERSMAK 2011. Denne ”mat-iaden” med fokus på matglede, kortreist mat, flerkulturell mat og godt drikke er et arrangement etter mitt hjerte, og mange med meg. I fjord var det hele 80 000 mennesker innom Mersmak i løpet av de dagene ildsjelene og fylkets matfolk fylte byen med liv og glede. Sett av dagene 26 og 27 august du også – jeg gleder meg stort !
I dag har jeg valgt å lage en enkel pastarett med en hovedingrediens mange av oss sjeldent har brukt tidligere. Ikke det at det er så spesielt med pølse, men denne rå varianten av en svinepølse fra Italia er ny for mange – med mindre du har feriert mye i Italia. Pølsa kalles Salsiccia og er en rå pølse av kvernet svin med pancetta biter. En smakssterk krydderpølse som er perfekt å bruke i pastaretter og på pizza. Salsiccia er også finfin å ha på grillen om du tviholder på grillsessongen. Selv er jeg mer enn klar for jeans, høyhalset genser og klare høstkvelder – da er det perfekt med en slik comfort-rett og en flaske rødvin. Mads har anbefalt en god fransk vin i dag som vil passe fint til denne retten – La Buvette Cabernet Sauvignon. ”Må” du ha italiensk vin til pasta som dette vil en litt avkjølt Dolcetto passe utmerket!
Dette trenger du og slik gjør du det – oppskriften er til 4 personer:
Start med å ”rulle ut” pølsa. 
Lag et snitt i tarmen, ta ut 2 cm pølsekjøtt og form det til små kjøttboller. 
Stek kjøttbollene i litt god olivenolje samen med baconet og 2 fedd finhakket hvitløk. Når kjøttbolleneer gjennomstekt drar du panna til side og holder det varmt til det skal brukes.
Kok opp rikelig med saltet vann og kok linguine`n som anvist på pakken. Smak når det nærmer seg tiden. Du vil ikke ha overkokt pasta, men motstand i bittet.
Mens pastaen koker har du 4 eggeplommer
1 dl kremfløte
100 gram nyrevet parmesan, en neve finhakket bladpersille, en klype salt, litt nykvernet sort pepper og revet skall av en sitron (kun det gule) i en passe bolle. 
Pisk det hele sammen og ha det klart.
Når pastaen er ferdig kokt heller du av vannet og har pastaen tilbake i gryta sammen med ”eggestanden” rør rundt og la pastaen suge til seg sausen. Nå vil eggeplommene bli tiberedt av varmen fra pastaen og fløten vil smøre det hele til en silkemyk herlighet. Blir det litt tørt har du i en ss varmt vann. Bland inn kjøttbollene og baconet.
Server linguine med italienske kjøttboller på varme tallerkener og strø over litt bladpersille og revet parmesanost når du serverer. Noen dråper god olivenolje over det hele trekker ikke ned – SPIS umiddelbart!
Dette er en enkel og mektig rett som passer perfekt når det spraker i peisen (suser fra varmepumpa) og høstregnet pisker mot ruta. Kos deg og nyt helga, så sees vi på Mersmak!

4 tanker om “Linguine og kjøttbollar med MERsmak

  1. @ Janne – prøv, du vil ikke angre!@ Mia – kjøpt den på Saga? Og ja, vi gleder oss til Mersmak ;)@ anonym – kopier i vei, d r hele ideen 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *