Tomatsalat med mozzarella og grillet lammefilet

OK, dette startet egentlig med at Museflettene og jeg var i butikken for å handle inn til grillfest for småjentene i gata. På handlelisten sto det grillpølser, gele og ketchup, men så lå den der – en nydelig lammefilet. Jeg fikk meg bare ikke til å gå forbi. Den formelig ropte på meg. Det er jo en dødssynd å ikke legge noe ordentlig kjøtt på grillen når den først er varm. 
Etter noen sekunders betenkningstid var jeg den lykkelige eier av både pølser til Museflette-fest og lammefilet til far & co.
Jeg skal ikke plage deg med hvordan pølse og brød skal tilberedes, men du skal få en finfin oppskrift på grillet lammefilet, og en enkel og god tomatsalat som passer både til kjøttet, varmen og badevekten. Oppskriften er til 4 personer.
Dette trenger du, og slik gjør du det:
TOMATSALAT
Start med tomatsalaten. 
Kutt  500 gram solmodne tomater i tynne skiver og ha dem i et dørslag. Strå over et par klyper maldonsalt og la fuktigheten i tomatene renne av i 20-30 minutter. 
Kutt en stor rødløk i tynne ringer. Ta basilikumblader fra en hel potte av stilken og ha dem i en salatbolle sammen med rødløken, tomatene, revet skall fra en sitron og saften fra ½ sitron, 3-4 ss god olivenolje og nykvernet pepper – bland det forsiktig, bruk hendene.
FÅREFILET:
Så lammefileten – du trenger ca 150-200 gram kjøtt per posrsjon. Min filet var på 700 gram. Bland sammen 2 finhakkede fedd hvitløk, skallet av en sitron – bruk gjerne et zestjern,  maldonsalt og nykvernet sort pepper. Gni denne krydderbalndingen inn i kjøttet. Så stikker du inn noen kvister med rosmarin inn i kjøttet. 
Rosmarinen vil bli svidd og brent når kjøttet grilles og skal fjernes før servering. Grunnen til at det er med er at det gir kjøttet en deilig røyket smak av rosmarin.
Grill fileten på alle sider på direkte varme på grillen. Dette gjør du for å få en fin stekeskorpe. Så legger du kjøttet over på indirekte varme og lar det hvile seg in i 8-10 minutter – FERDIG.
Så legger du opp tomatsalaten og biter av mozzarella (150 gram) på tallerkener. 
Skjær lammefileten opp i ønskede stykker og legg opp. Jeg serverte ikke noen saus til denne retten, men gikk for litt kald creme fraish og saltbakte poteter.
Denne retten vil kunne få følge av en del forskjellige viner. I dag ville jeg forsøkt ut Campo Viejo Crianza. En rimelig (110 kroner), men god vin som passer fint til lammekjøttet og som er i basisutvalget på Vinmonopolet.
Både Musefletter og voksne endte opp mette og fornøyde. Hiv deg rundt å grill et stykke godt kjøtt og fiks en salat – det er det verdt!

4 tanker om “Tomatsalat med mozzarella og grillet lammefilet

  1. Lam på grillen er digg. Eller, alt på grillen er jo digg. Til og med pølser.Men jeg syntes du er i overkant sparsommelig når du skriver en klype salt, for få frem smaken her så ville jeg saltet kjøttet langt mere. Vi snakker et par spiseskjeer. Jeg foretrekker også å bruke finkornet salt og heller drysse over litt maldonsalt når kjøttet er lagt på tallerken.God sommer.

  2. HeisannFor et halvt år siden leste jeg (og jeg tror det var i din blogg) om en kar-kveld hvor du hadde laget egen snacks i form av nøtter med chili eller noe i den retningen. Jeg finner dessverre ikke innlegget igjen. Kan du hjelpe?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *