Biff med trøffelmos & rødvinssaus

Da jeg så hvilke viner Mads tok for seg i dag tenkte jeg på to ting, RØDT KJØTT & TRØFFEL. Disse Piemonte-vinene krever rett og slett god mat. Selv gikk jeg for Pelassa`s Nebbiolo og bestemte meg for å lage en rett som inneholdt trøfler, Piemontes gull. Samtidig så er det noe med viner med tanniner, smak av tobakk og svisker som gjerne kan ha litt ordentlig kjøtt. Biff er ordentlig kjøtt.
Så i dag løper du til Vinmonopolet kjøper Pelassa Nebbiolo d´ Alba Sot 2007, videre sikrer du deg ingrediensene nedenfor og jeg kan garantere deg en suksess. Selv prøvde jeg ut mat & vin kombinasjonen på mine foreldre, og jubelen sto i taket. Det er klart at det er en mulighet for at jubelen skyltes stolthet over deres egen sønn, men jeg tror at det var maten som hadde største delen av æren for applausen. Oppskriften her er til 4 personer.
Dette trenger du, og slik gjør du det;           
Potetsmos:
Skrell 1,5 kg mandelpoteter og del dem i like store biter. Ha dem i usaltet vann sammen med 4 hvitløksfedd. Kok potetene møre, hell av vannet og damp potetene tørre. Ha i 100 gram usaltet smør og knus potetene med det du synes passer. Jeg ønsket en grov mos så jeg brukte en skje. Spe mosen med matfløte til den har den konsistensen du ønsker. Smak til med trøffelolje, salt og noen dråper sitron.  Jeg endte opp med ca 2 ss trøffelolje. Trøffeloljen er sterk på smak så smak deg frem. Hold mosen varm til servering.
Rødvinssaus:
Finhakk 3-4 sjalottløk og 4-5 sjampinjong, og sauter dem i en panne med 2 ss usaltet smør. 
Ha på 1 dl rødvin, gjerne den du skal ha i glasset når maten står på bordet, og 2 dl god oksekraft. Jeg jukset som vanlig og brukte den fra Jacobs. Kok dette inn i 20-30 minutter til du står igjen med under halvparten. 
Hold det varmt til servering. Rett før servering pisker du inn 3 ss kaldt, usaltet smør for å ”montere” sausen. Det gjør at sausen får en klatt og fin konsistens. Pluss at man aldri skal undervurdere hva godt smør gjør med smaken på en god saus. Smak og vurder om sausen trenger litt salt og pepper.
Miniasparges:
Kok asparges i saltet vann i 2 minutter. Hell av vannet og ha litt smør i kjelen for å smøre aspargesen. Hold dette varmt frem til servering.
Biffene:
Biff kan være så mangt. Smaksmessig foretrekker jeg en godt marmorert entrecôte – særlig når jeg griller. Ytrefilet kan være fantastisk på smak, men kan noen ganger mangle litt mørhet. En sikker vinner er indrefilet, men da MÅ den være godt marmorert.
Da er du sikret mørt kjøtt som smelter på tungen, og marmoreringen sikrer at biffen smaker. Jeg er nok en litt vanskelig kunde i kjøttdisken for jeg ber om at fileten skjæres over – da ser du med en gang om kjøttet er av ønsket kvalitet. Når du kjøper en råvare til over 400 kroner kiloen er det lov å be om det du ønsker. I kjøttdisken på Meny Saga hvor jeg handler slikt gjør de dette med den største selvfølgelighet.
I min verden skal biffer være som bløtekaker, like høye som de er brede. Biffene jeg brukte var på 250 gram hver. Det er mye kjøtt, men selv min mor spiste opp…
Får å få en perfekt stekt biff må du bruke litt tid. Start med å sørge for at kjøttet er romtemperert. Det sier seg selv at det er lettere å få et perfekt resultat i hele kjøttstykket om du skal varme kjernetemperaturen fra 22 til 58 grader, enn om du skal varme det fra 4 til 58.  Har du et steketermometer så bruk det.
Start med å ha olje, smør og en kvast frisk timian i en panne. 
Stek biffene på alle sider. Salt og pepper tar du på hver side av biffen mens du steker den. 
Når du har stekt alle sider er det inn i ovnen med biffene. 200 grader i 8-9 minutter. SÅ kommer det viktigste – la kjøttet hvile utildekt i minimum 10 minutter på kjøkken benken. 
Da vil kjernetemperaturen øke sakte til ønsket temp. Rett før servering har du i 2-3 ss usaltet smør i pannen som du steker biffene i. I denne fasen øser du kontinuerlig smør over biffene – dette tar et par minutter.
SÅ er det bare å legge det hele opp på varme tallerkener. Jeg var litt råflott siden jeg hadde storfint besøk og valgte å ha skavet trøffel over potetmosen i tillegg – det  trakk ikke smaken ned… 
Du får trøffel på glass i gode matbutikker.
Håper dette inspirerte til at du koker noe godt til deg selv og dine i helgen.  Orker du ikke å koke så kjøp i det minste denne vinen og et stykke pecorino – denne vinen bør smakes! Ha en strålende helg! 
Pappa koste seg…
Denne artikkelen kommer også på trykk i Telemarksavisen (TA) 11.03.11
VIDEOBLOGG….
Ja da, jeg vet det er motlys, at tørkerullen burde vært flyttet, og at brusen skulle vært plassert i kjøleskapet, men dette er ingen reklamefilm – det er noen minutter fra min virkelighet, mitt liv. Noen ganger er det strøkent her, andre ganger står det litt på hodet. Dette er min 2. videoblogg i Von Triers ånd. Den er tatt opp mens jeg skreller poteter til gårsdagens middag som du kan lese om i det forrige blogginnlegget. Jeg pleier (gjorde det forrige gang/første gang i videobloggen) å synge, men glemte det bort. Jeg kommer sterkere tilbake 😉
Maten ble en suksess. Mine foreldre tok til og med et glass vin hver til maten, selv om det var en onsdag ettermiddag.

12 tanker om “Biff med trøffelmos & rødvinssaus

  1. Mmm, her byr du verkeleg på eit freistande måltid!! Sidan det er frihelg og ingen konkrete planar kan det hende det må inviterast inn vener og retten din kan prøvast ut saman med vinanbefalinga sjølvsagt:o)Ha ei strålande helg!!

  2. @ Maria – så fint du likte det. Nå er det din tur ;)@ Line – takk for kompliment. Synes selv dette smakte bra. Vinen var et røverkjøp. 155 kroner og kan matche mange (dobbelt så dyre) Barolo`r…En strålende helg til deg også ;)Lars

  3. Åh! Nå har jeg akkurat spist et fantastisk laksemåltid, men allikevel fikk jeg vann i munnen når jeg leste dette 🙂 Bloggen din sprer virkelig matglede!

  4. Dette ble kosemat på fredag: tusen takk for en himmelsk oppskrift, dette var den saftigste og møreste biffen jeg noengang har laget, og sausen var utrolig god! Og for ikke å snakke om potetmos med smak av trøffel….Nydelig!

  5. Kjempe nydelig rett! Tusen takk for inspirasjonen, vi kommer til å følge bloggen din, den er kjempe flott!!! Hilsen Rita og Jan Anders

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *