Saken er biff, PEPPERBIFF

For et par uker siden spurte jeg mine Facebook-venner om hva de ønsket oppskrifter på i MAT her i TA. Etter ett par timer hadde jeg fått inn 40-50 gode ideer. Det som slo meg var at klassikeren BIFF kun ble nevnt en gang. Samtidig slo det meg også at jeg lager den beste (i all beskjedenhet) biffen ever. Så i dag er altså saken BIFF, Pepperbiff.
Det er mange veier til Rom, slik er det med god mat også. Jeg har sett utallig oppskrifter på hvordan man skal få den perfekte biffen. Etter å ha forsøkt ut diverse tilnærminger har jeg landet på en grunnoppskrift hos Eivind Hellstrøm i boka ”Enkelt & Perfekt”.
De to suksessfaktorene er 1, KJØTTET og 2, VARME/HVILE.
TIPS – Ikke la deg lure i butikken. Gå rett forbi de vakuumpakkede ”Gilde”-biffene og prat med dama i kjøttdisken. Spør etter mørningsdato, og etter en indrefilet som er godt marmorert. Jo mer fett det er i fileten, jo bedre vil biffen smake. Velg ut stykker a 200-250 gram. Biffene skal være ”HØYE” som bløtekaker og like brede som høye.
Denne oppskriften er beregnet på 2 veldig sultne. Dette trenger du, og slik gjør du det;
SAUS:
Sausen er veldig enkel å lage, men den mest tidkrevende øvelsen i denne retten. Finn frem et ildfast fat, ha i en 10-12 sjalottløk og hell på en nøytral olje (jeg brukte solsikkeolje) til det dekker godt opp på løken. Sett det hele inn i ovnen på 180 grader og glem det bort i 40 minutter. 
Rens den myke og søte løken og ha innholdet i en liten kasserolle. Ha på 1,5 dl tør hvitvin og kok inn til en marmelade konsistens. Pass på at det ikke svir seg. 
Rør inn 2 ss Creme Fraish og smak til med salt og noen dråper sitronsaft. Sausen skal være ”tykk” i konsistensen.
Denne sausen har en nydelig sødme fra løken, syre fra vin & sitron og fett fra Creme Fraishen. Et herlig følge til den ”sterke” biffen.
BIFFEN:
Start med å legge kjøttet på kjøkkenbenken noen timer før du skal koke. Kjøttet MÅ være temperert når det skal i panna.

Knus 3-4 ss pepper (rød, sort, hvitt & grønt) i en morter. Rull biffene i peppermiksen til de er helt dekt. Dette kan virke som galskap, men tro meg, sammen med løksausen og riktig vin vil dette ikke oppleves som heten i helvetes forgård.
Varm pannen godt, ha i 1 raus ss usaltet smør og 2 ss olje. Stek biffene på alle sider for å gi en stekeskorpe. Ha så biffene i et ildfast fat, inn i ovnen på 180 grader i 5-6 minutter. Så lar du kjøttet hvile mens du styrer inn tilbehøret (10-15 minutter). Når alt er klart har du biffene tilbake i panna sammen med 2-3 ss usaltet smør. Stek biffene hurtig på alle sider mens du hele tiden øser over smøret. 
Denne ”lange” tilberedelsen av kjøttet gjør at du får en liten grå stekeskorpe og en gjennom-rød biff som ikke slipper blod/kjøttsaft når du setter kniven i den. Gidder du å gjøre denne jobben en gang, vil du aldri steke biff på en annen måte – det er et løfte!
Til dette serverte jeg ovnstekte amadiepoteter  & gullerøtter og smørdampede mini asparges.
VIN:
Til dette hadde vi en italiener jeg traff på Taxfree`n på Gardermoen i glasset. Nærmere bestemt en SUOI 2005, Barolo fra Piemonte med ganske kraftige tanniner, røde bær og krydder. En herlig match til denne kraftige kjøttretten. 
Vil du forsøke en av vinene Mads anbefaler i dag ville jeg tenke at Mongeard-Mugneret Nuits Saint Georges 1.Cru Les Boudots 2000 vil fungere godt.
Benytt helgen til å koke for deg selv eller de du er glad i – God Helg!
Dette blogginnlegget kan du også lese i Telemarksavisa (TA) 19.11.10

10 tanker om “Saken er biff, PEPPERBIFF

  1. Hei Trine, og takk for hyggelig kommentar. Ser du holder trykket oppe på bloggen din – du impongerer. Her er det litt hvileskjær frem til jul. Julesanger skal synges, men jeg håper jeg får blogget litt fra restaurantbesøk frem til 24.12 😉

  2. Det er ikke ofte man får lyst på biff sånn litt over åtte på morgenen, men det fikk jeg nå!!! Dette skal prøves på fræddan 🙂 Love KP

  3. KP – det er aldri for tidlig for en blodig BIFF ;-)Thrine – lag dette til din bedre halvdel, og han vil bli enda bedre!Mona – Kos degStefanoa – I don`t understand Italian, but the word BRAVO I´m familiar with. Thanks 😉

  4. Heisann, dette ser fantastisk godt ut Lars. Og med den sausen kan det jo ikke bli feil. Men jeg lurer på hvordan sausen blir saus, skal løken bare kokes inn i vinen, eller kjører du den med stavmikser el.l. for å oppnå ønsket konsistens? Gleder meg til å lage den ihvertfall! :-)Hilsen Rune O

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *