Pølsefest

I dag er det pølsefest på Falkum. En familie på 2 voksne og 4 unger har flyttet inn i nabolaget og vi skal debutere sosialt sammen. Museflettene gleder seg til å få besøk ev 3 ukjente musefletter og en gutt på 7. Museflette 1 gruer seg litt også – det er det guttelus greine vet du…. Vi voksne gleder oss også. Det er alltid gøy og spennende å møte nye folk. Og venner, det kan man aldri få for mange av!
Når man skal ha nye bekjentskaper rundt bordet liker jeg at det ikke er for pretensiøst. Maten skal spille 2.fiolin og møte med folka skal stå i sentrum. Jeg tenker at det alltid bør være slik, men det kan være krevende å få til for en mat.nerd som meg. Jeg vil jo så gjerne at maten skal være god (og gjerne imponerende). Nerden holdes innelåst i et skap i dag, og jeg manner meg opp til pølsefest på lille-lørdag – ukens lille høydepunkt.

Det fine med pølsefest er at maten lager seg selv, nesten. Fruen vil helst ha magre pølser. Museflettene vil helst ha vanlig wiener. Selv vil jeg helst ha grillpølser fra Brubakken i Kragerø eller noen fete chorizo-pølser fra Jacob`s. I dag blir det litt av alt.
Pølsegryta settes på ovnen og grillen tennes på terrassen – la gjestene komme.
Tilbehøret på dagens pølsefest er klassisk; sprøstekt løk, finhakket rå løk, små sylta agurker, lomper, pølsebrød og diverse typer sennep & ketchup.Og så potetstappe selvfølgelig.

Wienerpølser – seriøst, pølser kan alle «koke». Er du en av de ignorante så les videre, hvis ikke – hopp over de neste 3 setningene. Kok opp vann med buljong. Ta kjelen av varmen når vannet koker. Ha pølsene i vannet og vent i 6-7 minutter og pølsene er klare til å fortæres.

Grillpølser – Fyr opp grillen. Lag noen lette snitt i pølsene. Grill dem på direkte varme og la de grille seg ferdig på indirekte varme. GRILLEGRILLEGRILLE.
Tips – Jeg elsker pølser – særlig gode pølser. Gildes grillpølser fungerer, men er ikke veldig gode. Grøstad produserer fantastiske pølser – Brattwurst, lammepølser og urtepølser. Herlige! Også slakteren i Kragerø, Brubakken, lager gode pølser. De får du tak i på stadig steder – MENY i Skien forhandler disse.

Stappe – Skrell poteter, gjerne mandelpotet om du gidder å skrelle de små knollene. Kutt potetene i like store terninger. Kok dem sammen med 2-3 hvitløksfedd i saltet vann. Når potene er møre heller du av vannet og lar potetene dampe seg tørre. Ha i mengder smør, litt sitronsaft og en klunk med melk/fløte. Mos det grovt sammen. Potetstappe til pølser skal ikke være silkemyk som puré, men full av biter og klumper av potet. Smak til med maldonsalt og sortpepper.

Sett gryta med stappe, pølsekjelen og tilbehøret på bordet og SPIS!

Da skal alt ligge til rette for en hyggelig prat med nye venner rundt bordet.

2 tanker om “Pølsefest

  1. Åh, Brubakken! I den grad jeg har spist pølser i sommer, har de vært fra Brubakken. Jeg elsker den butikken!I byen vår truer slakteren med å legge ned (altså, ikke truer, han er nødt av helsemessige årsaker..) virksomheten og det er oppstandelse. Han er også en sånn som lager skikkelige pølser, trauste og gode som knekker når man spiser dem. Pølser er genial mat, men da må de være gode. Stappe er supergodt, og dersom jeg får hjemmebakte brød, jubler jeg!Så ut som en koselig ramme rundt et (vitkig) første møte. 🙂

  2. Fine pølser + Fine folk = super ettermiddagSå fantastisk at du har tilgang på slakter! Her i Skien har vi desverre ingen. Det er en butikk med ferskvareavdeling som er brukbare, men ingen slakter… God bedring til slakteren din;-)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *