sursøt gris

Den kommende fredagen tar Mads for seg polets rimligste viner. Vinene er billige, noen av dem fungerer til mat, men ingen av dem gav meg lyst til å finne frem til den perfekte kombinasjonen mat / vin. Det som derimot var fristende var å sette sammen en rett som kunne matche prisnivået som ligger på Rema 1000-nivå. Jeg er ikke negativ til billig mat, kun dårlig mat.
Etter en runde i butikken med «billig-brillene» på, kom jeg frem til at hovedingrediensen måtte være gris. Etter en prat med damene i kjøttdisken fikk jeg dem å kutte en dobbel kotelett for meg. Den endte på 400 gram og jeg tenkte at det ville bli et perfekt stykke kjøtt til Fruen og meg selv.Grunnen til at jeg ønsket en dobbel kotelett er enkel. Da kan jeg gi den en stekeskorpe i grillpanna, så inn i komfyren på 180 grader i 10-12 minutter. Da får du en sprøskorpe samtidig som kjøttet holder seg saftig. Ingenting er værre en en tørrstekt kotelett.

Dette brukte jeg, og slik kan du gjøre det:
Start med kjøttet og sørget for at det er romtemperert. Knus så en ts sorte pepperkorn, en ts maldonsalt og 2 hvitløksfedd i en morter og smør denne blandingen inn i kjøttet.

Dette kan du med hell gjøre dagen før, men slik rekker ikke en stressa fyrsom meg alltid å planlegge. Så gir du monsterkoteletten en runde i grillpanna og sørger for å gi den stekeskorpe på alle kanter.

Så er det inn i komfyren med koteletten, 180 grader i 10 minutter. En god regel er å la kjøttet hvile i 5-10 minutter på kjøkkenbenken før du kutter i det. Da setter saftene i kjøttet seg og du får et saftigere kjøtt og slipper å få tallerkenen full av væske når du kutter i det. Så da gjorde jeg det slik.

Når kjøttet går i komfyreren er det på tide å starte med tilbehøret. Og i dag består det av endiver kokt i sitronsaft og en hot sursøt saus. Start med å skrelle endivene som en løk. Ha endive-bladene i en gryte sammen med saften av en sitron, to ss sukker og to ss vann.

Kok det hele opp og lå det putre i 5 minutter. Sil av og hold endivene varme i gryta.

Parallelt lager du en lys karamell av to ss sukker i ei gryte.

Ha i to ss cherryedikk og kok det inn til halvparten. Så heller du i sitron-vannet fra endivene, en halv finkuttet chili, en ts knuste korianderfrø og noen tråder safran.

Safranen kan sløyfes, men jeg klarte ikke å la være å putte det i både på grunn av smak, farge og behovet for å gi retten et snev av luksus. Dessuten påvirket det ikke mitt budsjettet – det lå allerede i krydderskuffen min. Kok sausen inn til det er ca en dl igjen. Pisk inn to ss olivenolje og to ss usaltet smør.

Nå er det tid for å finne frem den skarpe kniven. Skjær serveringstykker av den koteletten og anrett på tallerkener. Legg opp kjøttet og endivene – ha så den sursøte sausen over kjøttet. Du kan  med hell servere denne retten med kokt ris som tilbehør eller velge low-carb versjonen uten som vi gjorde. Uansett nå er det tid for MAT  – SPIS!

Budsjett middagen ble veldig rimlig for meg. Kjøttet kostet 23 kroner, endivene kostet 16 kroner og sitronen kostet 4 kroner. Resten av ingrediensene hadde jeg i skuffer og skap. Kuvertprisen endte da på den nette sum av 21 kroner og 50 øre. Velger du en av budsjett-vinene Mads tar for seg i dag blir du mett og beruset for under 50 kroner.

Selv valgte jeg å legge på noen kroner til vin og endte opp med en tysk riesling som koster 139 kroner på Vinmonopolet, Calles Riesling 2008. Den skulle vise seg å være finfin til dette litt klissete griseriet!
Calles Riesling 2008

Så til det kjipe…denne oppskriften har jeg «stjålet» fra en av mine mange kokebøker, forfattet av Eivind Hellstrøm. Jeg har tilgode å bli skuffet når jeg koker som mesteren befaler. Denne gangen derimot var det ingen hit for hverken Fruen eller meg. Grisen smakte utrolig godt, men endivene og sausen ble i overkant sursøt. Retten manglet balanse. Jeg er åpen for at jeg ikke klarte å dra den i land, men jeg sverger for at jeg fulgte oppskriften til punkt & prikke. Uansett – denne artikkelen kommer aldri til å nå matspalten min, men jeg føler meg forpliktet til å blogge om den. Den er nemlig endel av virkeligheten, desverre.
Prøver du deg på den så vil jeg anbefale å minske både sitron og chili. Lykkes du, så send meg en kommentar og gni det inn.

1 tanke om “sursøt gris

  1. Dæven så produktiv du er.Har blitt altfor lite matlaging her i gården i det siste grunnet en hel masse prosjekter på en gang, oppussing, salg av kåk og barn på vei er par av grunnene.Jeg har også prøvd meg på endiver noen ganger og de er ganske vriene å få has på, de kan veldig lett få en ganske besk smak, jeg har måttet hjelpe de med endel sødme for å i det hele tatt få de spiselige.Svin derimot er jo alltid en suksess, har du prøvd svinenakke?Anbefales, fantastisk godt -http://heiamat.no/?p=1058Keep blogging, du er inspirerende. 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *