Lammeskanker med rotmos

Naturen er herlig samkjørt. Akkurat når jeg kjenner at lysten på skalldyr og hvitvin dabber av til fordel for tyngre kjøttretter og rødvin, ja da er det plutselig sesong for vilt, skogsopp, lam og rotgrønnsaker. Det er som om kroppen og resten av naturen forteller oss at det er tid for å kose seg.

Høstmat er for meg tiden for det amerikanerne kaller «comfort-food», og det er akkurat den følelsen jeg lengter etter nå som høsten er her – «comfort». Fyr i peisen, tunge retter med smak av jordsmonn, krydder og omsorg. Fyldige røde viner med smak av mørke bær, kanel og sjokolade. Svaberg, reker & Chablis er forlatt til fordel for sikringskost og innekos – høsten er herlig!

I dag har Mads tatt for seg noen ordentlige høst-viner som passer perfekt til nettopp slike råvarer og til den retten jeg har valgt å lage – Langtidskokte lammeskanker, tomatiserte rotgrønnsaker og rotmos.

Dette er hva jeg brukte og slik gjorde jeg det – 2 meget rause porsjoner:

Start med lammeskankene (1 per porsjon). Gni dem godt inn med maldonsalt, sortpepper, 1 finhakket rød chili og en raus ts knuste korianderfrø – Knus korianderfrøene i en morter, ikke bruk ferdig korianderpulver – det smaker bedre slik.

Stek så skankene i en jerngryte. Sørg for å få en god stekeskorpe rundt det hele.

Ta skankene ut og sett dem til side på benken.
Ha 2 gulrøtter i strimler, 5-6 stilker med kuttet stangselleri, 1 kepaløk (gul løk), 2-3 finkuttede fedd av hvitløk og 1 ss frisk, finkuttet rosmarin i gryta sammen med god olivenolje. Rør rundt og fres det sammen på middels varme i 3-4 minutter.

Så kommer trikset – ha i en klunk (3-4 ss) med balsamicoedikk i gryta sammen med grønnsakene og kok dette inn til det har konsistens som en sirup. Sa har du i 1,5 dl tørr hvitvin og lar dette koke videre i et par minutter.

Ha så i en boks med hermetiske, hele tomater, rist på gryta og plasser skankene på grønnsakene.

Kok opp, sett på lokk og plasser gryta nederst i komfyren på 180 grader. La det stå for seg selv i 1,5 time mens du tar husvasken og leser dagens TA. Når klokka på komfyren piper tar du ut gryta, rører forsiktig i grønnsakene og sjekker at det ikke har kokt tørt. Ser det tørt ut ha på noen cl med vann. Så inn igjen med gryta i nye 30 minutter. Smak til med salt og sort pepper. Til slutt har du i en liten neve med bladpersille i grønsakene – bland forsiktig.

Til dette kan du servere poteter i en eller annen form. Jeg valgte å lage en rotmos av 2 store poteter, 2 persillerøtter og 2 hvitløksfedd.

Del grønnsakene i terninger, kok dem til de er møre i saltet vann. Ha i så mye smør du har hjerte til – jeg hadde hjerte til ca 100 gram. Ha i 1 dl matfløte og mos det sammen. Jeg liker at det er litt tekstur på mosen når retten er så rustikk som dette.

Vil du ha en puré – så mos / pisk litt mer…

Denne oppskriften var (mer enn nok) til Fruen og meg – er dere flere rundt bordet er det bare å gange det hele opp.

Til dette drakk vi en Chateauneuf-du-pape`n som Mats har tatt for seg i dagens ”VIN” – en perfekt kombinasjon. Løp til butikk og vinmonopol – du vil ikke angre.
Dette er en perfekt rett å servere til gode venner en lørdag i september. Smakene er fortreffelige og mulighetene for latter og gode samtaler er lagt til rette. Det kommer i alle fall ikke til å stå på maten…

7 tanker om “Lammeskanker med rotmos

  1. Skulle ønske Lammeskank ble "umoderne" igjen så de ble like billige som de sier de var i "gamle dager". Himmelsk kjøtt! Elsker lam!

  2. Hei!Er for første gang inne på bloggen din.Høsten er herlig når den kan nytes med skikkelige gryter og god vin. Masse inspirasjon på bloggen din, så jeg kommer til å være innom så ofte jeg kan – for inspirasjon og glede.Ha en fin dag! Gerd

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *