I går hadde vi besøk av gamle, gode venner. Et besøk som har stått på vent i et år. Alle har hatt fulle kalendere og ingen har vært flinke til å prioritere. Men i går fikk vi det til – første fest i nytt hjem på Falkum for denne konstelasjonen. Vi gledet oss!
Fruen og undertegnede er gode på mye, men etter at vi flyttet inn i vårt hjem nr.5 på 9 år i Skien var arbeidslysten som dugg for solen. Derfor er selskapligheter gunstige – da må vi komme mer i orden. Vi brukte lørdag lurt og sto på hodet frem til gjestene kom. Det var tid for Champagne!
Tid til skravling rundt kjøkkenbenken er ikke oppskrytt!
Fruen hadde pyntet bordet i gult & blått som en liten gest til giftemålet i Stockholm denne kvelden.
Maten måtte bli noe enkelt og lett. Målet var ikke å imponere ved grytene, men å ha maks tid til prat, oppsumeringer og hygge. Derfor endte vi opp med denne 3-retteren. Alt var klart da gjestene kom, det var bare å skjære fisken, svi av burgerne og sette paien i ovnen. Jeg mener det er viktig å ikke tulle bort for mye tid på kjøkkenet når man har folk tilgjengelig – da er tiden dyrebar og bør brukes på hverandre.
Forretten ble Sashimi av salmalaks som noen av dere har sett her på bloggen før. Sjekk ut oppskriften i bloggarkivet mitt. Det er en lett og fresh rett som skjerper appetitten.
Hovedretten var en gammel slager – Burger! I hovedsak består selve burgeren av karbonadedeig og andre godsaker. Resten av tilbehøret er opp til hver enkelt gjest å bestemme selv. Jeg liker at folk velger og fikser selv. Det blir koselig og upretensiøst.
Dette brukte jeg og slik ble det tilberedt:
1kg karbonadedeig
500g kjøttdeig – fint med litt fett i burgeren når den skal på grillen, det gir litt mer saftighet og smak
1,5 rød chillie
4-5 ss HP-saus
2-3 ss Worcestershire saus
4 hvitløksfedd, finhakket
1 egg
2 never med urter – jeg brukte koriander, oregano og basilikum
salt & pepper
Når man skal grille burgere synes jeg det er best at man lager dem rause. Da kan man tillate seg å svi dem passe og fremdeles ha en rosa kjerne. Jeg bruker en ring til å forme burgerne. Det går kjapt og de blir like store, noe som gjør det lettere å ha kontroll på steketiden. Mine burgere er ca 250g.
Ovnsbakte poteter:
1,5kg norske nypoter i båter
3 rødløk – delt i 6
en neve med hvitløksfedd
Frisk timian
salt & pepper
Tomatdressing:
6 store tomater – del dem i 8, fjern «innmaten» og del kjøttet i biter som på bildet.
1/2 rød chillie, finhakket
2 hvitløksfedd, finhakket
2 ss rødvinseddik – smak til
1 boks Hellmanns majones
Lag gjerne denne dressingen tidligere på dagen, og sett den kaldt. Da setter smakene seg godt. Denne dressingen er til å dø for – du må prøve den!
Tilbehør:
Tomater i skiver
rødløk i skiver
sjampignon med balsamico
salat – jeg hadde ruccola
grillet paprika – grill paprika, legg dem glovarme i en plastpose i 5 minutter, ta dem ut og riv av skallet. Del paprikaen i passende slizer og ha dem på burgeren.
Til dessert serverte jeg en sommer-klassiker som jeg har blogget om tidligere – sjekkoppskriften på rabarberapaien i bloggarkivet. En smak av sommer!
Fantastisk kveld Lars og Trine. Godt det endelig var mulig å få til. God mat god vin og gode venner det er en super kombinasjon. Gleder oss til neste gang. Klem Rikke
Velkommen igjen!