hav, fine venner og hyttetur…

Det året jeg fylte 12, traff jeg ei jente. Jenta skulle vise seg å bli min bestevenn. I dag, 27 år senere, henger vi fremdeles sammen. Etter diverse byer, kjærester, studier og jobber er vi igjen tilbake i Skien. Nå som naboer på Falkum – der man vil bo om man skal bo i byen vår. (Dette er en sannhet som jeg ikke er villig til å diskutere med noen…) Hun har sikret seg kommunalsjefen og jeg Fruen fra Horten. Bjørkøya er stedet hvor vi slår ut håret sammen sommerstid. Et eventyr av et sted. Hav på alle kanter. Avhengige av båt. Alle elsker å være der. I helga har 5 unger og 4 voksne hatt late dager i paradis.

Vi har spist og drukket mengder. Skarvla. Kjørt båt. Fiska Krabber. Museflettene har badet kontinuerlig. Spist soft-is på Shantyfestivalen i Langesund. Blitt solbrendt. Sovet lenge. Gått tur. Kjøpt aviser på fergeleie. I det hele tatt startet sommeren 2010.

Og sommer det er 3 mat-ting for meg. 1) Grilling. 2) Skalldyr. 3) Ferske norske frukt & grønnsaker. Denne helga fikk vi sjekket ut 1 & 3. Skalldyrene skal vi nok ta kål på mer enn en gang senere i sommer!
Mitt «lodd» på tur er å fikse mat. En oppgave jeg tar med glede. Følelsen av å tusle ned til brygga, legge båten i plan og kjøpe ferske jordbær & rabarbra i Langesund er vidunderlig. Helt alene i båten med en øl. Jeg klager ikke over slikt.
Jeg tenkte å gjøre det enkelt. Grille entrecote & gode pølser, lage min fantastiske (om jeg selv skal si det) versjon av waldorfsalaten, nypoteter og grillet vårløk. Norske asparges må spises nå, og de beste blir produsert rett over fjorden i Brunlanes. Ferske asparges med hjemmelaget hollandaise…mmmmmhmmmm. Og så var det jordbær og rabarbra. Disse endte opp i en rabarbra-crumple sammen med is.
Jeg lagde rikelig mat til 5 persjoner – og jeg gjorde/brukte følgende, FORRETT:

2 bunter asparges
4 eggeplommer
250 g usaltet smør
hvit pepper – 1 ts
1 dl tørr hvitvin
4 ss vann
cayenne-pepper – 1/2 ts
sitron
maldonsalt
Kok opp vann i en stor gryte. Kok aspargesen i 30-40 sekunder. Ha dem over i isvann. La dem ligge på benken til du har dem på grillen i 1 minutt.

Hollandaisen. Ta vin, vann og nykvernet hvit pepper i en gryte. La det koke i 5-6 minutter. Sil av pepperet, og ha væsken tilbake i gryta. Smelt smøret og la det kjøle seg litt på benken. Ha en stor gryte med kokende vann på plata, sett gryta med væsken oppå denne. Ta 4 eggeblommer opp i væsken og PISK! Viktig at dette ikke koker, men kun får varme fra vannbadet. Mens du pisker sper du i det smeltede smøret.

Til slutt smaker du til med cayennepepper, salt og sitronsaft. Legg de grillede aspargesene på tallerkner og hell over saus. Dette er bare så godt. Ikke fall for fristelsen å bruk saus-pose til dette. Hollandaisen er lett å lage så lenge du er forsiktig med varmen og pisker til det gjør vondt!

Så var det tid for KJØTT. Når jeg griller kjøtt har jeg alltid grillkull i den ene siden av grillen, og ingen ting i den andre. Da er det mulig å kontrollere varmebehandlingen ordentlig. Gir kjøttte stekeskorpe på den varme siden, og ettersteker på den «kalde». Da får du riktig stekt kjøtt.
 

Biffkjøtt er godt, men entrecote er det perfekte grillkjøtt, mener jeg. Entrecoten har en fin fett-marmorering som gjør at kjøttet er mer saftig og smaker mer enn helt «rent» kjøtt. Selv fruen liker det slik. Når du skal kjøpe entrecote så ikke nøy deg med ferdigstykkene i disken. Få folket i kjøttdisken til å finne frem et helt stykke. Få skjært skiver av entrecote på + 3 cm. Da får du kjøtt som smaker og som det er lett å få medium stekt.
Kjøttet griller jeg i 2-3 minutter på hver side, og lar det hvile på den kaldere siden i noen minutter. Pølsene snittes og «svies av». Vårløken pensler jeg med smør eller olje og griller kort på hver side – og serveres hele ved siden  av kjøttet. Mange marinerer grillkjøtt – og det kan være godt. Ofte resulterer det desverre i brent sukker og kjøtt. Jeg foretrekker kun salt og pepper på entrecoten.
Tilbehør til dette var i går nypoteter, hele hvitløksfedd, rødløk, timian, salt, pepper og god olivenolje – stekt i ovnen. 200 grader i 30-35 min.

Lars`s waldorfsalat: 1 stangselleri, 4 syrlige eppler, 1 rød chillie, 2 hvitløksfedd, en stor neve walnøtter, 2-3 ss rødvinseddik, salt, pepper og det viktigste – Hellman`s majones.

Man burde sikkert lage egen majones, men denne majonesen er så perfekt til dette at jeg ikke synes det er verdt bryet. Hellman`s har en utrolig fresh og kremet konsistens + at at den smaker perfekt. Har du kun Idun`s tilgjengelig bør du vurdere å piske din egen majones…
Slik gjør du: Kutt epler, selleri, chilli og hvitløk i passende biter. Bland dette sammen med hele boksen majones, nøtter, rødvinseddik og smak til med salt & pepper.

Friskheten fra epler og selleri. Hete fra chilli`n. Fett og sødme fra majonesen. Syre fra rødvinseddikken. Det er bare så godt! Denne passer til alt mulig av grillretter.
En middag uten DESSERT i helga er litt kjedelig.

Og når jeg fant fersk rabarbra heiv jeg meg rundt. Lagde en crumble deig – 200 g mel, 100 g sukker og 150 g kaldt smør i terninger.

Kuttet rabarbraen (4 stenger) i terninger – 2×2 cm. Hadde dem i en gryte med 30-40 g sukker. Lot det koke på svak varme i 7-8 minutter på svak varme. Jeg sparte 1/6 av rabarbraen for å ha i noen biter med mer sting og crisphet i paien.
Smørte en ildfast form. Helte på rabarbraene. Smuldret over deigen. tok på litt kanel, sukker, resten av rabarbraen og walnøtter. Serverte med norske jordbær og is. SOMMER!
Vi drakk jo vin. Vintipsene kommer i morgen. Vil jo nødig oppfordre folk til å drikke på en søndag. Mandag derimot…
Retter en takk til vertskapet for en herlig helg – vi kommer tilbake!

5 tanker om “hav, fine venner og hyttetur…

  1. deilig deilig deilig… ikke rart jeg fikk prolaps etter denne helgen. NAAAAAAAM! lykkelig nabo og venninne som gjør ALT jeg kan for at Lars skal gjøre ALT han kan…

  2. Spist på seg prolaps…den var ny, heheTakker vertskapet for at jeg fikke slippe til på hyttekjøkkenet. Etter 27 år med hytteturer bør vi kontinuere dette!

  3. Har endelig tatt meg tid til å lese bloggen din, til øynene blei store og våte, og magen rumla slik at å sove ikke er noe alternativ.Får heller ta en Dagobert , og rane kjøleskapet. Et under at du ikke triller avgårde Lars hvis du har spist bare brøkdelen av den nydelige maten du har laget og tatt bilde av. Kommer til å leie deg inn som kokk en dag , kan ikke bare sitte og lese mat-pornoen din , må få testet ut om du virkelig leverer 😉 Hilsen en du kjenner godt , men likevel ikke vet hvem er !

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *