Jeg elsker reker. Nordmenn elsker reker. Det er få ting som kan måle seg med å sitte på fiskebrygga en julidag med en pose ferske reker, og bare nyte smaken av hav og kjenne sola varme på kroppen. For meg er det bildet definisjonen av en sommerdag, men så er det slik at det er faktisk nå, når havet er iskaldt og snøen laver ned, at rekene er på sitt beste. Derfor har jeg lyst til å slå et slag for en var våre beste råvarer – fyr opp i peisen og spis reker nå. Glade reker kommer fra iskaldt hav, og tro meg – du kjenner det på smak og konsistens.
Klassikeren reker, loff, majones, sitron og dill er en favoritt her hjemme når jeg vil ha luksusmat, men ikke gidder å bruke tid på kjøkkenet. Men reker er så mye mer enn bare rekesmørbrød. Reker er perfekt som base til en god skalldyrkraft, som hovedperson i en pastarett eller risotto, eller som garnityr i fiskesuppen. Du kan ta med deg reker som råvare inn i alle verdens kjøkken. Den har en karakteristisk egensmak og tåler både krydderier fra Afrika, Asia, sør-amerika og det mer klassiske europeiske kjøkken. Det er kun fantasien som setter en stopper! Her har jeg valgt å lage en litt alternativ rekesalat med fennikel og sorte oliven. Den serverer jeg på fersk focaccia med en majones smaksatt med grillet paprika, sennep og cayennepepper. Prøv dette som kos i helgen eller neste gang du inviterer venner hjem for en hyggelig kveld. Oppskriften er til 4.
- • 300 gram pillede reker
- • 1 stor fennikel
- • En neve, gode sorte oliven
- • ½ sitron
- • Sort pepper
- • 4 ss Hellmans majones
- • 1 ts cayenepepper
- • 2 grillede paprika
- • 1 ts god sennep – jeg brukte en dijonsennep som var tilsmakt med trøffel
- • God kaldpresset olivenolje
- • Focaccia eller et annet godt brød om du ønsker
Slik gjør du det:
Start med å pille alle rekene. Ta gjerne vare på skallet og lag en god rekekraften om du har tid – det er en perfekt base for suppe dagen etter.
Kutt fennikel i tynne skiver. Bland sammen reker og fennikel. Ha over 2-3 ss olivenolje og litt sitronsaft. Smak til med salt og sort pepper. Bland alt godt og sett kaldt til servering.
Så griller du paprikaen og fjerner skallet. Alternativt kan du kjøpe paprika ferdig grillet, uten skall, på butikken.
Ha så majones, sennep, cayennepepper, 1 ss sitronsaft, salt og sort pepper i en bolle. Grovhakk den grillede paprikaen og hiv den i bollen sammen med resten av ingrediensene til dressingen.
Kjør det hele sammen med en stavmikser og smak til med salt, pepper og eventuelt mer sitron.
Så finner du frem ønsket brød, legger opp rikelig med salat på hvert av dem og har på litt av dressingen.
Så er det bare å rope på venner og kjente – for denne retten med reker vil du dele! Lar du deg friste til å spise en av sesongens beste råvarer nå?!
Dette innlegget er skrevet på oppdrag fra www.godfisk.no
Hva i alle dager er en rus med cayannepepper ? Jeg elsker å lage mat og lese oppskrifter, men rus som måleenhet har jeg aldri hørt om. Bruk heller begrep som andre hobbykokker forstår.
Det var da voldsomt trøkk i denne kommentaren pga en autocorrect-feil! Om du er kjent med oppskrifter og koking så skal det ikke store oppfinnsomheten til for å forstå at en slik mayo skal smakes til med litt cayenne. Forsøk med 1/2 ts først, så kan du øke mengden om du vil ha det mer fyrrig…