Potet er kanskje ikke det første du tenker på når du tenker ”fredagskos”. Selv er jeg skikkelig glad i potet, men jeg bruker den sjeldent kokt, og som tilbehør til en tradisjonell middag. Ikke at jeg misliker det, men oftest så blir den ovnsbakt, most til en stappe eller stekt i panne med smør (helst andefett om jeg har) eller som her i suppe.
Potetsuppe er varmende, mettende og skikkelig god høstmat. Basen for denne suppen er potet, løk og en god kraft. Som garnityr har jeg stekt en god polsk krydderpølse. Bytt gjerne ut pølsen med din favorittpølse eler sprøstekt bacon. Gled deg til å sette frem denne suppen til folka dine. Her hjemme var det faktisk en av museflettene som bestilte potetsuppe denne gangen. En HIT både hos små og store med andre ord. Oppskriften er til 4.
Dette trenger du:
- 500 gram mandelpotet, skrelt og kuttet i terninger
- 1 stor purreløk, kutt i to og del den i små halvmåner
- 1 stor gul løk, grovhakket
- 3 fedd hvitløk, kuttet i 2
- 2 ss smør til steking
- ca 1 liter god kraft – jeg brukte kyllingkraft, men bruk gjerne en grønnsakskraft
- noen dråper av en sitron
- salt og sort pepper
- 300 gram med bacon, en god pølse eller lignende
- frisk bladpersille, finhakket
- noen dråper trøffelolje eller god olivenolje
Slik gjør du det:
Start med å skrelle og kutte grønnsakene. Ha det i en stor kjele sammen med smører og la det sauteres i 5-6 minutter på middels varme. Viktig at grønnsakene ikke tar farge.
Hell på kraft og kok opp. La det småkoke til potetene er møre. Det tar ca 15 minutter, litt avhengig av størrelsen på potetbitene. Kjør sammen suppen med en stavmikser og smak til med salt, pepper og sitronsaft.
Mens suppen koker steker du pølsebiter eller bacon i en panne til det har fått en fin stekeskorpe / blitt sprøtt.
Så øser du opp suppe i varme, dype tallerkener. Ha i pølsebiter, dryss over finhakket bladpersille og ha litt god olje på hver tallerken – SPIS!
Lar du deg friste? Uansett hva du velger å koke i dag – spis skikkelig og god mat laget uten tull og tøys!
Mmmm.. så deilig ut 🙂
Den kraften du bruker.. koker du den selv? eller bruker du fond eller terninger. Eller kanskje har du noen andre tips på lager?
//Siri
Kjempegod potetsuppe! Smaker godt og den er enkel å lage. Jeg pleier å ha i 1-2 ts sennep, fordi jeg synes det gir en ekstra spiss på smaken, så det gjorde jeg her også. Laget en megaposjon, forrett til 12 voksne. Alle gjestene var fornøyd 🙂 Varierer tilbehør avhengig av «publikum». Voksne foretrekker ofte stekt bacon eller skinke, men barna går helst for kylling/kalkunpølser.
Synes du er flink til å gjøre oppskriftene lett forståelig. Ingenting å lure på. Keep on 🙂