Det nærmer seg påske og fridager. Hva med å bruke en liten time på å lage en deilig pai til deg selv og familien? Selv bruker jeg ofte denne paien som dessert etter litt tunge kjøttmiddager, som f.eks lammelåret. Her er det knasende paibunn, silkemyk og søt krem og friske bringebær som kaller frem drømmen om sommerdagene som snart kommer. Denne paien er dessert nok til 8 personer.
Bunnen
- 150 gram hvetemel
- 100 gram romtemperert smør
- 2 eggeplommer
- 3 ss sukker
Vaniljekrem
- 4 dl H-melk
- 1 vaniljestang
- saften og zest av 1 lime
- 1 ts vaniljesukker
- 1 ss maizena
- 4 eggeplommer
- ½ dl sukker
- Bringerbær
- Sitronmelisse
Slik gjør du det:
Start med å blande alle ingrediensene til bunnen i en bolle med hendene eller finn frem foodprosessoren. Bland sammen til du har en fin deig. Pakk den inn i plastfolie og legg den i kjøleskapet i minimum 30 minutter. Kjevle den så ut mellom to lag med plast og ha deigen over i en paiform (ca 25 cm). Prikk deigen med en gaffel. Stek den så i 12-13 minutter på 180 grader. Sett den så til avkjøling.
Vaniljesausen er lett å lage, så ikke fall for fristelsen til å kjøpe den ferdig i butikken – du vil ikke angre!
Ha melk og vaniljestang (som du skraper frøene ut av og har i kjelen sammen med stangen) bring til kokepunktet.
Ha eggeplommene, sukker og vaniljesukker i mixmasteren og lag eggedosis. Ha den varme vaniljemelken over i eggedosisen mens du pisker hele tiden (du vil ikke ha eggerøre) Pisk inn maizena og ha i limesaft- og zest. Hell blandingen tilbake i kjelen og varm opp mot kokepunktet mens du hele tiden pisker. Pisk massen til du har fått en fin tykk, kremet konsistens. Sett kaldt for å avkjøle.
Så er det bare å finne frem et fat. Legg på paibunnen og fordel vaniljekremen. Tilslutt har du på Bringebær og pynter med sitronmelisse – SPIS!
Håper dette er en pai du kanskje lar deg friste til å bruke som dessert etter en av påskens lammesteker!
Uæææ, hvorfor blir ikke vaniljekremen tykk og kremete, bare løs og veldig luftig? Tabbe å piske med mixer? Eller er jeg ikke tålmodig nok?
Hmmm – for lite maizena? For høy temp? 😉