OK, jeg innrømmer det med det samme. Jeg er en av de foreldrene som kjøper heksekostymer i PVC, pynter huset med spøkelser og edderkopper, serverer livredde musefletter ”slanger og apehjerner i blodslim” (kjøttboller og spagetti i tomatsaus). De siste par årene har jeg til og med mekket egne Halloween-spillelister på Spotify slik at ungene som kommer på våre Halloween-fester skal få seg et ekte grøss. Jeg er også en av de foreldrene som egentlig ikke kan fordra at denne nye amerikanske kjøpefesten har fått fotfeste blant ungene i byen, derfor var det med stor glede jeg så at Telemark Fylkesmuseum, Brekkeparken tok tak og inviterte til en mer norsk variant i år. Her var målet å bli skremt og samtidig få med seg litt av de skumle norske tradisjonene.
Det jeg liker med Halloween er at GRESSKAR nå plutselig er en grønnsak som er mulig å få tak på i butikken. Gresskar er nemlig en veldig fin råvare og i dag har jeg laget en litt spicy suppe av den som jeg serverte sammen med ovnsbakt torsk. Både museflettene og jeg elsket det – så takk for det om ikke annet, Halloween! Oppskriften er til 4.
Dette trenger du:
- 600 gram torskefilet uten skinn
- 4 fedd hvitløk, finhakket
- salt og sort pepper
- 1 kg matgresskar, kuttet i terninger
- 4-5 vårløk, finhakket
- 5 dl fiskekraft
- 1 boks kokosmelk
- 2 rød chili, finhakket
- 4 fedd hvitløk, finhaket
- 3 ss finhakket fersk ingefær
- litt saft fra en sitron
- frisk , finhakket koriander
- god oliven- eller rapsolje
Slik gjør du det:
Start med å preppe alle råvarene. Fin frem en raus kjele og sauter hvitløk, chili, vårløk og gresskarterninger i rapsolje på middels varme i 3-4 minutter. Rør underveis. Ha så på fiskekraft og koksmelk, kok opp og la det småkoke til gresskarene har blitt møre. Sil av all fuktighet og ta vare på det. Ha grønsakene i en blender (eller bruk en stavmisker) og spe med kokekraften til du har en ønsket suppe-konsistens. Smak til med saft fra sitron, salt og nykvernet pepper. Hold varm.
Torskefiletene vender du i god olje, har på salt, pepper og finhkket hvitløk. Legg det hele i en ildfast form og la fiken kose seg i komfyrene på 110 grader til den flaker seg (ca 12-13 minutter)
Fin frem varme, dype tallerkener. Øs i suppe. Legg på flak av torsken, dryss over frisk koriander og litt finsnittet chili – SPIS!
Dette er en rett som falt i smak hos både liten og stor her hjemme. Håper du lar deg friste og at du koker en varmende suppe til de du er glad i – enten du liker Halloween eller ei!
Du og din mat-blogg venn Charls, er favorittene mine!
Måtte jeg en gang møte en så kjekk mann som deg, som kokkelerer som en Masterchef! 🙂
Trist Frue – du gjør meg glad <3
<3 Du gjør meg alltid sulten! <3
Så fint – da virker bloggen 🙂