I dag har jeg i dag sett på mulighetene for å leke med tilbehøret til grillet laks. Jeg satt i gang Museflettene (les: de to små jentene mine) og ba dem leke seg frem til en måte vi kunne servere grønnsakene slik at de ble ”gøye” å spise. Etter litt forskjellige forsøk endte vi opp i felleskap (jeg var jury) på at små sylindere var gøy.
Ja da, jeg vet at man ikke skal leke med maten, men saken er at lar du ungene delta litt på egne premisser så er det utrolig hva de putter i seg av sunne saker – som f.eks grillet laks, pepperotrømme og rugbrødchips med eple- og agurksylindere. Det er ikke viktig for smaken hvordan du kutter eller former dine grønnsaker, men det skader jo ikke å ha det litt gøy på kjøkkenet! Jeg grillet laksen, men har du ikke mulighet til å grille er det ingenting i veien for at du steker fisken i grillpanne/stekepanne.
Denne oppskriften er til 4 personer – som hovedrett, men neste gang jeg skal lage dette vil jeg halvere oppskriften og lage den som forrett til 4 i en meny.
Dette trenger du:
- 800 gram laksefilet
- 1 agurk
- 2 syrlige, grønne epler
- 1 beger seterrømme
- fersk pepperrot
- 4 (syltynne) rugbrødskiver
- zest og saft fra ½ sitron
- en klype sukker
- salt og pepper
- litt nøytral olje, f.eks kaldpresset rapsolje
- litt gressløk
Slik gjør du det:
Dette er en rett som går fort å varmebehandle. Det er derfor viktig å preppe råvarene klare før du slenger laksen på grillen.
Start med Pepperotrømmen. Ha seterrømmen i en bolle. Riv pepperrot med et zestjern og smak underveis. Det er ”futt” i pepperroten så smak deg frem til hvor sterk du vil ha den. Jeg liker den ganske sterk. Riv så litt sitronskall og bland det sammen. Ha i 2 ss finhakket gressløk. Smak så til med litt sukker, salt og pepper. Sett pepperrotkremen kaldt til du skal servere.
Så kutter du agurk og eple i terninger, sylindere, staver eller den formen du ønsker. Legg dem så i kaldt vann med litt sitron mens du fikser fisken.
Skjær rugbrød i så tynne skiver du bare kan klare og skjær så bort skorpene. Ha på litt rapsolje, salt og pepper. Gi så skivene en omgang på grillen til de er sprøstekt.
Del fisken i ønskede serveringsstykker – jeg liker å dele den i staver (se bilde) Da går grillingen som en lek og fisken trenger ikke mer enn 1 minutt på hver av sidene. Gni fiskebitene inn med rapsolje og ha på salt og pepper. Grill fisken på direkte varme (rett over der du har kullet/gassblusset). 1 minutt på hver av de tre sidene gav en fin stekeflate og en fin rå kjerne. Foretrekker du fisken helt gjennomstekt (Gud forby) så griller du den bare litt mer.
Så er det klart til å spise. Legg opp den grillede laksen sammen med eple- og agurk bitene, noen skjeer pepperotrømme og rugbrød-chips. Vil du ha poteter til så funker det.Håper du lar deg friste og forsøker deg på min versjon av ”agurk-nytt”. God Helg!
Stilig!
Ser kjempegodt ut og ja – leke med maten er lov når det er så fint (og gøyalt) som dette her 🙂
Tusen takk, Koselig 🙂
Lekkert og sommerlig!!
Takk, Bjørg!