For en befrielse det er å koke ”vanlig” mat igjen. Det er ikke det at jeg ikke koser meg på kjøkkenet med ribbe, torsk og pinnekjøtt, men det er så deilig å lage akkurat den maten man har lyst på, og ikke den maten som datoen dikterer. Liker best å bestemme selv jeg!
Da jeg fik mailen fra Mads og så at han hadde funnet frem viner som kunne tåle både smaksrike gryter og lam var saken enkel hjemme hos meg – det måtte bli en gryte som kunne stå opp i mot de iskalde januardagene.
Råvarene er ganske mange, men de er forholdsvis rimelige, og det passer jo også ganske godt for de fleste av oss i januar.
Denne gryta trenger litt tid på komfyren, men den er skikkelig enkel å lage og du rekker både et skirenn i marka eller på tv`n mens den godgjør seg på plata.
Dette trenger du:
- 1 kg benfritt lammekjøtt, gjerne fra lår eller bog
- 2 rødløk
- 2-3 fedd hvitløk
- 1 ss fersk, revet ingefær
- 2 røde chili
- 1 ts gurkemeie
- 1 ts spisskummin
- 1 ts knuste korianderfrø
- 2 ts garam masala
- 1 ts kardemomme
- 2 bokser hermetiske, hakkede tomater
- 3 dl kokosmelk
- 1 dl malte cashewnøtter
- salt
- en neve frisk koriander
Start med å finne frem alle krydderiene, mål opp og ha det i en bolle. Finhakk løk, hvitløk og chili. Del lammekjøttet i biter på ca. 2×2 cm. Jeg brukte skiver av lammelår og det funket veldig bra i denne gryta.
Så finner du frem en jerngryte (om du ikke har så kan du bruke en vanlig gryte). Ha i olje og sauter løk og hvitløk til den er blank på medium varme. Ha så i hvitløk, chili og ingefær. La det få 2-3 minutter sammen med løken. Så har du i krydderne og rører det inn i de andre ingrediensene, og la alt få godgjøre seg på varmen i 2-3 minutter til. Ha så denne blandingen over i en bolle.
Skru opp varmen skikkelig og brun lammebitene i smør eller olje i den varme gryta. Stek gjerne bitene i 2 omganger for å slippe at det blir kokt! Når alt kjøttet er stekt har du i løk og krydderblandingen sammen med to bokser med gode, hermetiske tomater. Rør rundt, sett på lokk og la gryta få stå i fred i 1,5 time. Vil du ut på ski nå kan du gjerne sette hele gryta inn i ovnen på 130 grader i 1,5 time. Når alarmen kimer har du i 1 dl med malte cashewnøtter og kokosmelken. Rør rundt og la det koke i 10 minutter og dryss tilslutt over litt frisk koriander. FERDIG.
Server det hele med ris, nanbrød og raita – supert!
Denne må prøves:-) Men jeg savner vinforslagene…..
Hei Elisa! Jeg driker sjeldent Amarone til mat (blir fort for heavy), men til denne retten vil det funke fint. En god Valpolicella er et godt (og rimeligere) alternativ 🙂
Denne var helt fantastisk!!! Serverte med couscous til, og en deilig Riesling:)
oja, en risesling vil funke godt tenker jeg! Gøy du lagde gryta 🙂 mvh larsspiser
Nå har jeg laget denne retten. Den smaker fantastisk. Du har veldig mange gode oppskrifter.
Tusen takk, Jorunn! 🙂 god helg, vh Larsspiser
oj, hva skjer om jeg hadde kokosmelk og cashevnøtter i med en gang. ???
Ingen krise – kok på 🙂
Hvormange porsjoner er denne oppskriften beregnet til?
den er beregnet til 4 🙂