Hot lammegryte

DSC_1903For en befrielse det er å koke ”vanlig” mat igjen. Det er ikke det at jeg ikke koser meg på kjøkkenet med ribbe, torsk og pinnekjøtt, men det er så deilig å lage akkurat den maten man har lyst på, og ikke den maten som datoen dikterer. Liker best å bestemme selv jeg!

Da jeg fik mailen fra Mads og så at han hadde funnet frem viner som kunne tåle både smaksrike gryter og lam var saken enkel hjemme hos meg – det måtte bli en gryte som kunne stå opp i mot de iskalde januardagene.

Råvarene er ganske mange, men de er forholdsvis rimelige, og det passer jo også ganske godt for de fleste av oss i januar.

Denne gryta trenger litt tid på komfyren, men den er skikkelig enkel å lage og du rekker både et skirenn i marka eller på tv`n mens den godgjør seg på plata.DSC_1855

Dette trenger du:

 • 1 kg benfritt lammekjøtt, gjerne fra lår eller bog
 • 2 rødløk
 • 2-3 fedd hvitløk
 • 1 ss fersk, revet ingefær
 • 2 røde chili
 • 1 ts gurkemeie
 • 1 ts spisskummin
 • 1 ts knuste korianderfrø
 • 2 ts garam masala
 • 1 ts kardemomme
 • 2 bokser hermetiske, hakkede tomater
 • 3 dl kokosmelk
 • 1 dl malte cashewnøtter
 • salt
 • en neve frisk koriander

DSC_1888

Slik gjør du det:DSC_1883

Start med å finne frem alle krydderiene, mål opp og ha det i en bolle. Finhakk løk, hvitløk og chili. Del lammekjøttet i biter på ca. 2×2 cm. Jeg brukte skiver av lammelår og det funket veldig bra i denne gryta.DSC_1857

Så finner du frem en jerngryte (om du ikke har så kan du bruke en vanlig gryte). Ha i olje og sauter løk og hvitløk til den er blank på medium varme. Ha så i hvitløk, chili og ingefær. La det få 2-3 minutter sammen med løken. Så har du i krydderne og rører det inn i de andre ingrediensene, og la alt få godgjøre seg på varmen i 2-3 minutter til. Ha så denne blandingen over i en bolle.DSC_1859DSC_1870DSC_1875

Skru opp varmen skikkelig og brun lammebitene i smør eller olje i den varme gryta. Stek gjerne bitene i 2 omganger for å slippe at det blir kokt! Når alt kjøttet er stekt har du i løk og krydderblandingen sammen med to bokser med gode, hermetiske tomater. Rør rundt, sett på lokk og la gryta få stå i fred i 1,5 time. Vil du ut på ski nå kan du gjerne sette hele gryta inn i ovnen på 130 grader i 1,5 time. Når alarmen kimer har du i 1 dl med malte cashewnøtter og kokosmelken. Rør rundt og la det koke i 10 minutter og dryss tilslutt over litt frisk koriander. FERDIG.DSC_1903

Server det hele med ris, nanbrød og raita – supert!

10 tanker om “Hot lammegryte

  • Hei Elisa! Jeg driker sjeldent Amarone til mat (blir fort for heavy), men til denne retten vil det funke fint. En god Valpolicella er et godt (og rimeligere) alternativ 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *