Man må jo bare elske disse klare og friske høstdagene. De fineste farger kommer snikende og butikkene bugner av de beste norske råvarer. Særlig er det LAM som bør spises nå. Min favoritt på lammet, eller stykningsdel om du vil, er SKANKEN. Skanken er siste stykket ned mot ”foten” på et lammelår. Skanken er ikke et mørt stykke kjøtt, men varmebehandler du det i noen timer får du en fantastisk smak og et kjøttstykke som kan spises med skje!
Jeg ar laget utallige varianter av retter med lammeskank tidligere. I dag har jeg valgt å lage en gryte full av gode krydderier som både vekker minner til nord-afrika og julefeiring. Dette er absolutt noe av det beste jeg kan få servert. Raust, varmende, comforting og nydelig – lamskank altså! Oppskriften er til 4 – skrubbsultne menn (som gikk stappmette hjem)
Dette trenger du:
- 4 lammeskanker
- 5 dl lammekraft
- 2 bokser hakkede tomater
- 6-7 gulrøtter
- 6-7 stilker av stangselleri
- 2 store rødløk
- 1 hvitløk
- 1 rød chili
- 2 ss rødvinseddik
- 3 laurbærblad
- 3 stjerneanis
- 1 ss korianderfrø, ristet og knust
- 1 ts allehånde
- 1 ts kardemomme
- 2 kanelstenger
- 1 ss brunt sukker
- 1 ts cayennepepper
- salt & pepper
Slik gjør du det:
Det er mange veier til Rom, men i dag har jeg altså valgt å gjøre følgende. Start med å gni skankene inn med salt og pepper. Kutt så gulrøtter og stangselleri i grove biter. Ha grønnsakene over i et ildfast fat sammen med skankene.
Så finner du frem en gryte hvor du har i grovhakket rødløk, hakket hvitløk og finhakket rød chli – fres dette i litt god olje sammen med allehånde, cayennepepper og kardemomme. Ha så på lammekraften (jeg brukte som vanlig en juksevariant fra butikken), tomatene, rødvinseddik og det brune sukkeret. Rør godt rundt og ha til slutt i kanelstenger, stjerneanis og laurbærblad. Kok opp og smak til med sukker, salt, pepper eller eddik – alt ettersom du vil ha det. Nå er godsakene klare til å helles over i det ildfaste fatet sammen med skankene og grønnsakene.
Sett det hele inn i en forvarmet ovn (140 grader) og sett alarmen på 3 timer. Nå er det i grunn bare å nyte en bok, kjøre poden til fotballtrening eller vaske over gulvene. Når alarmen går kan du sjekke litt på kjøttet at det ”slipper” beinet og er mørt. Er det ikke det så bare lar du det stå – denne retten blir bare bedre jo lenger den står. Dryss over litt frisk timian og sett gryta på bordet. Server med en god mandelpotetstappe eller fersk brød med smør. Uansett – nyt det.
Skankene dine er alltid bra, Lars. 😉
ler – «skankene dine er alltid bra»…hmmmm!
Ja, du vet.. De med rotmos er min favoritt! 😀
Har fulgt bloggen din lenge, og har sett flere oppskrifter jeg har hatt lyst til å prøve. I går serverte jeg lammeskank etter din oppskrift og den slo godt an kan jeg love deg. Restene av saus/kraft skal brukes som saus til røkte kjøttpølser, da blir min bedre halvdel veldig fornøyd … og jeg blir sikkert mett. Takk for all inspirasjon 🙂
Den restemiddagen hadde gjort meg glad også 🙂
Veldig hyggelig å høre at du finner inspirasjon i bloggen!
Alt godt, Lars
Hei!
Utrolig fin og inspirerende blogg du har:)
Ville bare si at jeg serverte denne retten da jeg fikk seks gode venner på middag sist helg. Takket være gode råvarer og en super oppskrift med sirlig forklaringer, ble det braksuksess. En av gjestene dro den så langt og sa at det kanskje var det beste han hadde spist! Kompliment til deg, og keep it up!
Hei «the Kitchn Queen»!
Så gøy at du forsøkte deg på oppskriften min, og enda gøyere at den falt i smak hos deg og gjestene! Slikt er jo bare så STAS 🙂
1 fedd eller en hel hvitløk
1 hvitløk