Fersk kjøtt og suppe!

Tradisjonell norsk mat er jeg ikke den største formidler av, men det hender jeg blir minnet på smaker fra barndommen som må gjenoppleves. Noen ganger fordi minnene om fantastiske smaker dukker opp, andre ganger fordi jeg rett og slett bare er nysgjerrig på hvordan det egentlig smakte. I dag har jeg børstet støv ev en klassisk høstrett som mamma lagde da jeg var liten. Dette er en rett full av sesongens grønnsaker, med rimelig kjøtt og med mengder av smak. Retten er nesten et kinderegg, den fyller i hvert fall opp 2 av 3. For her får du både forrett og hovedrett fra en og samme gryte. Fersk kjøtt og suppe skal serveres som en enkel suppe og med kjøtt og grønnsaker.

Tilbehøret bør være kokte poteter og den klassiske sursøte løksausen.
Jeg har valgt å lage retten slik mamma lagde den til oss på 70-tallet, uten noen fancy forandringer – for denne retten holder fremdeles stand. Den ble slukt av ungene her hjemme. Så kanskje dette er noe du vil lage dette til nye generasjoner, eller rett og slett invitere de eldre i slekta på en smak av «gamledager» Oppskriften er til 6 personer.

Dette trenger du:


1,2 kg høyrygg eller annet grytekjøtt
1 purreløk, kuttet i skiver – både det grønne og det hvite skal med i gryta
3-4 gulrøtter, kuttet i biter
2 persillerot, kuttet i biter
1 liten sellerirot, kuttet i biter
200 gram hodekål, finstrimlet
Salt og pepper
Løksaus:
1 stor gul løk, finsnittet
5 dl kjøttkraft
2 ss hvetemel
½ dl vann
2 ss sukker
2 ts eddik, 7%
Poteter og litt grovhakket bladpersille

Slik gjør du det:


Start med å koke opp vann i ei stor gryte. Når vannet koker har du i det grønne fra purren og hele kjøttstykker. Kok opp og skumm av til det avtar.

Legg så på lokk, demp varmen og la kjøttet putre i 2 timer. Mens kjøttet gjør seg selv kutter du alle grønnsakene som beskrevet over. Når kjøttet har vært i gryta i 1t45 tar du av 5 dl av kraften.

Ha så i alle grønnsakene i gryta og la de koke med den siste tiden, til de er møre.
Kok potetene som du pleier.

Løksausen:
Ha finsnittet løk og kraft i ei gryte. Kok opp. Ha mel og vann i et glass og rør godt. Hell meljevningen i gryta. Rør godt og la det småkoke i min 10 minutter så den rå melsmaken forsvinner.

Smak til sausen med sukker, eddik, pepper og salt. Hold varm til servering.

Dekk bordet med middagstallerkener og dype tallerkener.

Ha litt grønnsaker i de dype tallerkenene og øs over kraft og nyt smaken av den varmende høstsuppen. Når denne er fortært legger du opp resten av grønnsakene på et fat, kutter kjøttet i skiver og plasser det på grønnsakene.

Server dette sammen med poteter og den sursøte løksausen.

Fikk du frem minner fra barndommen nå? Ja, da kanskje det er dette du skal koke i helgen?

Ha en strålende høsthelg!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *