Lammeskank

Jeg klarer ikke helt å gi slipp på lam selv om hjemmeskolen er i full gang hjemme på kjøkkenbordet igjen etter påskeferien. I dag har jeg laget en lammegryte på skanker. Skanken er den nederste delen av lammelåret. I gryta har jeg brukt «alle» restene jeg hadde i kjøleskapet. Så her er det en gylden mulighet til å få ryddet opp i grønnsaker og vinslanter. Se på oppskriften mer som en veileder enn som en lov. Mangler du noen ingredienser så ikke fortvil. Dette blir digg så lenge du følger de viktigste rådene, og de er at du må ha: lammekjøtt, div grønnsaker og krydder, litt kraft og en vinskvett. Jeg laget gryta på 2 store skanker og dette ble nok mat til to middager for oss 4 hjemme hos meg.

Påskens mange tradisjoner måtte for de fleste av oss endres og skrus på etter klare råd og anbefalinger fra myndigheter og fagfolk i år. Det er i sannhet underlige dager, og vi må finne frem til nye og mindre smittefarlige å være sammen på. For de aller fleste av oss er det å dele bordets gleder en måte å oppleve nærhet på. Det er rundt bordet glede, sorger, tanker og refleksjoner ofte deles rundt om i våre hjem. Derfor er det kanskje viktigere enn noen gang at man samler de få man har valgt seg ut og setter seg ned rundt bordet. Kanskje er dette også en mulighet for oss alle til å komme enda nærere de vi deler bolig med …

Dette trenger du:

2 lammeskanker (ca 1,5 kg til sammen)

2 kepaløk, grovhakket

3-4 gulrøtter, kuttet i grove biter

1 stangselleri, kuttet i grove biter

2-3 beter, kuttet i grove biter. (jeg brukte rødbete og gulbete)

1 persillerot, kuttet i grove biter

½ sellerirot, kuttet i grove biter

2-3 ss tomatpure

5-6 hvitløksfedd, finhakket

2 tørkede chili, (type piri piri) knust

1 ss hele pepperkorn

1 ss hele korianderfrø

1 laurbærblad

1 ss finhakket timian

1 ss finhakket rosmarin

2-3 dl rødvin

Ca 1, 2 liter god kalvekraft (kan erstattes med fond)

Salt og pepper

2 ss cherryeddik (eller annen mateddik)

1-2 ss soyasaus

1-2 ts worcestershiresaus

Mandelpoteter, smør, creme fraishe, salt og pepper til potetkrem/potetstappe

Slik gjør du det:

Start med å kutte alle grønnsakene som beskrevet over. Rist pepperkorn og korianderfrø i en tørr panne, for så å knuse det fint i en morter.

Tørk av skankene og gni dem inn med salt, pepper og koriander.

Finn fram den store jerngryta og stek skankene i en 50/50 blanding av nøytral olje og smør. La skankene få en fin stekeskorpe på alle sider. Ta ut skankene og sett til side.

Ha så alle grønnsakene i jerngryta sammen med 2 ss smør. La det surre på middels varme i 8-10 minutter mens du rører underveis. Ha i tomatpureen de siste 4-5 minuttene. Hell så på rødvinen og cherryeddik. La dette koke helt inn. Så har du skankene i gryta sammen med laurbærblad, timian, rosmarin, chili, soyasaus. Hell så over kraften til du akkurat dekker skankene. Kok opp og ha på lokk.

Nå skal gryta få lov til å kose seg på svak varme i 2-3 timer. Jeg lot den stå i hele 3,5 time. Det skal ikke fosskoke, bare være en forsiktig putring under lokket.

Mens gryta nå gjør seg selv og fyller huset med duften av det kommende måltidet kan du vaske bilen, skrelle poteter til potetstappa eller sove litt på sofa`n.

Rett før servering har du skankene ut av gryta. La kjøttet falle av beinet og del kjøttet i passende serveringsstykker. Ha kjøttet så tilbake i gryta.

Rop på folka i huset, sett gryta på bordet og nyt denne fantastiske gryta med en god potetstappe. Håper du lar deg friste og tar skankene fatt i helgen. Jeg ønsker deg en fin helg full av gode samlinger rundt bordet hjemme hos deg!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *