Pølsefest

En av mine guilty pleassures er pølser, i alle former. Strengt tatt er jeg så glad i pølser at jeg burde komme meg på et pølse-kurs for å lære meg kunsten å stappe tarm. Mens jeg utsetter kursdeltagerne nyter jeg godt av de digge pølsene som er å få tak i butikkene. Her i Telemark er vi velsignet med utrolig flinke pølsemakere. Både «Brubakken» i Kragerø og «Den Stolte pølsemaker» i porsgrunn er kvalitetsbevisste og dyktige pølsemakere. De siste årene har også Grøstad og Jacobs levert stadig bedre pølser. Det er ikke ofte Mads foreslår pølser som følge til sine anbefalninger, men i dag dukket den magiske bestillingen opp og jeg var ikke vond å be. Med tanke på at vi går inn i vinterferieuken er det perfekt med en fest – så fyr opp grillen og be inn til pølsefest.

Pølsene jeg har valgt ut er en krydret lammepølse, en Bratwurst og en grov ostepølse. Du velger dine favoritter. Som tilbehør har jeg laget en eple- og fennikelsalat, og et «syltetøy» på bacon og tomat. Det høres kanskje underlig ut, men tro meg – baconsyltetøy er kommet for å bli her hjemme på gutterommet. Oppskriften er til 4:

Dette trenger du:

• 8-12 pølser etter smak

Eple- og fennikelsalat

• 1 syrlig eple, delt i båter og så kuttet i tynne skiver (bruk mandolin om du har)

• 1 stor fennikel, kuttet i tynne skiver (bruk mandolin om du har)

• 1 rød chili, finhakket

• Saften av ½ sitron

• Litt grovhakket bladpersille

• Litt nykvernet pepper

Baconsyltetøy

• 150 gram bacon, kuttet i terninger

• 1 rødløk, finhakket

• 1 fedd hvitløk, finhakket

• 1 rød chili, finhakket

• 1 ss brunt sukker

• 1 dl maplesyrup eller akasiehonning

• 200 gram cherrytomater, kuttet i båter

• 2 ss rødvinseddik

Pølsebrød

Lomper

Slik gjør du det:

Start med å kutte alt som beskrevet til baconsyltetøyet. Ha løk, hvitløk og chili i en gryte med 2 ss olje. Sauter det blankt i 3-4 minutter. Ha i baconet og la det steke seg til det får en fin stekeskorpe. Stek på middels varme slik at løken ikke brenner seg. Ha så i maple-sirup, brunt sukker, tomater og rødvinseddik. Kok opp og demp så varmen. La det småputre i 10-15 minutter til du har en seig og fin konsistens. Hold lun til servering. Lager du mer enn du trenger så ha syltetøyet på et rent glass. Det vil holde seg en 2-3 dager i kjøleskapet.

Legg pølsene på bakepapir og stek dem i ovnen på 200 grader i 12-13 minutter. Skru opp varmen på maks de siste 2-3 minuttene så du får «svidd» pølsene litt.

Mens pølsene gjør seg i ovnen kutter du fennikel, eple, bladpersille og chili som beskrevet. Ha over sitronsaft og bland det sammen.

Så roper du på folka dine. Sett alt på bordet og la folk lage sine egne herligheter – det er pølsefest!

Håper du lar deg friste, får en fin vinterferie og nyter maten!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *