Örebro – verdt en reise

Turen ble sponset av Visit Sweden og Visit Ørebro

Sist helg fikk jeg være med på noe helt utenom det vanlige. Jeg var invitert av Visit Sweden og Visit Örebro for å oppleve mat og kultur i Örebro og traktene rundt. Örebro er en by med ca 120 000 innbyggere som ligger midt i de dype svenske skoger, midt mellom Oslo og Stockholm. For meg et helt ukjent sted før jeg ankom, men nå et sted jeg har på listen over steder jeg vil besøke igjen, og det er det flere grunner til. Her deler jeg noen av mine beste tips:

OPENART 2019

En ting er at Ørebro har satset stort på kunst og kultur de seneste årene og har blant annet et stort kunstprosjekt som kalles «OPENART 2019». Dette er en biennal for samtidskunst med kunstnere fra hele verden.

Hele utstillingen er plassert ute i gater og parker der kunsten skal kunne oppleves på selvfølgelige og helt uventede steder. Utstillingen har stått siden 1. juni i år og ender i september, men den gir et inntrykk av hva som skjer og som kan ventes i fremtiden på kunstscenen i Ørebro.

OPENART består av 80 kunstverk fra kunstnere fra et 60-talls kunstnere fra 19 ulike land. Et herlig prosjekt som gjør at byvandring og shoppingturen får en helt ny og frisk vri – BRAVO.

Sjekk ut appen OpenART og sjekk ut den spennende samtidskunsten.

Paper Magic

En annen utstilling som bare må nevnes er «Paper Magic» på Örebro slott. Dette er en helt uvirkelig utstilling hvor den belgiske kunstneren Isabelle de Borchgrave har gjenskapt historiske klesdrakter kun ved hjelp av papir.

I utgangspunktet noe som jeg tenkte ville være en litt kjedelig øvelse å se, men dette var helt mind blowing. Dette er ikke en kunstform jeg kan gjøre rede for, men kommer denne utstillingen nær deg så må den oppleves. Kostymer og klær fra renessansen og fremover er gjenskapt med en presisjon og et håndverk som grenser til det magiske. Denne utstillingen har gått sin seiersgang i Brasil, Japan, USA, Italia, Belgia og Nederland.

Se på bildene her og utforsk denne belgiske kunstneren ytterlige HER om du lar deg fascinere. (intervju med kunstneren om prosjektet)

En ekstra bonus med denne utstillingen er at man får vandret rundt i vakre Örebro slott

Wadköping

En annen opplevelse man må unne seg i Örebro er et besøk til Wadköping, en liten museumsbydel beliggende i stadtsparken inntil elven Svartån. Selv om dette er en konstruert så er den en fint lite innblikk i gamle byggeskikker, håndverkstradisjoner og fantastiske kanelbullar.

Husene er flyttet Wadköping og er fra tidlig 1500-tallet til hus fra nyere tid. Ikke gå glipp av et besøk i landhandelen, smien eller det herlige lille bakeriet Jeremiasbageriet.

Den kjente svenske matprofilen Cajsa Warg, som sto bak noen av Sveriges første kokebøker har også sitt «hjem» i Wadköping. Hennes hjem Borgarhuset fra slutten på 1600-tallet en hyllest til hennes virke og er i dag et museum som hedrer dette. Er du mer nysgjerrig på dette sjekk ut Wadköpings Vänners nettside HER.

Mat i sentrum

Vi rakk å besøke litt forskjellige bra matsteder på vårt besøk inne i byen. Særlig vil jeg nevne løjrom-pizza`n på Sorella. Den er nesten verdt turen over grensen alene.

Helt vidunderlig pizza med løjrom, rømme, dill og rødløk.

Et annet sted som er et must er Saluhallen. Dette er mer en moderne foodcort enn en saluhall. Dette er et sted å gå med hele familien eller med vennegjengen som ikke blir enig om de skal spise italiensk, burger, thai eller sushi.

Her finner du nemlig mat fra alle verdens hjørner. Bestill det du selv har mest lyst på og møt folka dine på et bord i midten. God og rimelig mat, og ikke minst – alle fikk det de ønsket seg!

Et annet sted du vil innom før du setter snuten hjem til Norge er Örebro Ost.

Her finner du alt magen kan begjære av oster, pølser og skinker.

Dette er ikke et serveringssted, men vi sørget for å få med oss noen av våre favorittoster hjem til Norge. På den måten forlenger vi turen langt ut i neste uke.

Örebro har som de fleste byer godt med hoteller. Vi var så heldige å få lov til å være gjester et døgn på Katrinelund Gjástgiveri og Sjökrogsom ligger på en odde ut i Hjälmarens strand, et par mil uten for sentrum.

Her har driverne bygget opp et lite gjestgiveri med hytter og hotellrom, spa-avdeling og en herlig liten restaurant som heter Sjökrogen. Sjökrogen er anbefalt av White Guide 2019.

Dette er et unikt sted hvor man virkelig kan finne roen og nyte – så det gjorde vi!

Etter en rolig og deilig start i spa-avdelingen spiste vi på Sjökrogen.

Med bord kun 2 meter fra vannet fikk vi smake Robert Lindhagens mat. Han leder et team som bringer frem upretensiøse retter av råvarer som er hentet fra Hjälameren eller fra bønder og jegere fra skogen omkring.

Vi spiste oss gjennom 8 retter som bar preg av ektefølt kjærlighet til både råvarer og gjester.

Potet med sild og tartar med syltet løk og sennep

Sommerbeter med geitostkrem og hvitløksristet brødsmuler

Gøs fra Hjelmaren med bakt zucchini, røkt paprika, skaldyrsaus og poteter

Kantarelltoast zucchini og parmesan

Grillet biff med chimmi churrismør, tomatsalat og fries

Blåbær-is med ristet hvit sjokolade, yusu og pisket fløte

Sjokoladefondant med vanilje-is og smørstekt eple med kanel

Etter et godt måltid ble det tid til en tur langs stranden ved Hjälmaren.

Hotellfrokost

Jeg er ikke avhengig av frokost og spiser det sjelden, men før vi la oss ble vi tipset om at vi absolutt burde få med oss frokosten neste dag.

Vi er jo lydige så derfor sto vi opp i god tid til å nyte frokosten som ble servert på Verandaen.

Her var det en oppdekning av lokale oster, skinker, pølser og frukt. Særlig likte jeg alle de hjemmelagde syltetøy, senneper og andre godsaker som løftet frokosten. Så gjester du Katrinelund, ikke gå glipp av frokosten.

Alt dette fikk vi presset inn på 2 deilige døgn i Örebro, og ikke bare dette. Senere denne uken vil jeg dele kanskje årets mest spektakulære måltid med deg. Lørdag kveld besøkte vi nemlig Gastro Natur – et popup konsept som drevet av kokken Roger Hjälm som til vanlig holder til på Katrinelund. Gled deg!

Fra lørdagens restaurantopplevelse med Gastro Natur. Innlegg kommer snart!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *