Pepperbiff med pannestekt foiegras

Syndig biff, med det beste jeg vet – pannestekt foie gras.

Når jeg ser at Mads skriver «rødt kjøtt» blir jeg alltid lykkelig. Ikke fordi jeg heier på økt kjøttforbruk, men mer fordi jeg elsker en god unnskyldning til å lage det (les: spise det) Nordmenn spiste i gjennomsnitt 800 gram rødt kjøtt ukentlig i uken i 2017, og vårt forbruk av kjøtt har doblet seg siden 50 tallet ifølge rapport fra Helsedirektoratet. Hvorfor tar jeg som matnerd opp dette? Jo, fordi jeg personlig tenker at vi med hell kan spise mindre mengde kjøtt og bruke det mer som garnityr og som smakforsterker i matretter basert på grønnsaker. Pizza, taco, pastaretter, gryteretter, osv – det er så mange alternativer til biff, kjøttboller og bankekjøtt. Kun fantasien setter en stopper. Samtidig mener jeg at når man skal gjøre noe så skal man gjøre det skikkelig. Jeg tror nemlig ikke det er farlig å kline til med et skikkelig kjøttmåltid en sjelden gang i blant.

Så jeg velger å bruke min «ukerasjon» på ett måltid denne uken – og retten er pepperbiff av storfe, pannestekt foie gras (Gåselever – skal det være galt, så skal det være skikkelig galt), potetkake med parmesan, aspargesbønner og en rødvinsaus med kirsebær. Oppskriften er til 4.

Dette trenger du:

Biff:

• 4 biffer a 250 gram

• En raus neve sorte pepperkorn

• Godt smør til steking

• 2 fedd hvitløk, hele

• Litt frisk timian

Foie gras:

• 4 små «koteletter» a 50 gram ubehandlet, rå foie gras. (kan droppes, men får du tak i så kjør galskap)

• En klype maldonsalt

Saus:

• 2 sjalottløk, finhakket

• 1 ss smør til sautering av løken

• Litt fersk timian

• 1,5 dl rødvin

• 2 dl god oksekraft

• Worcestershire sauce

• soyasaus

• 100 gram godt smør, kaldt i terninger

Poteter:

• 8-10 store mandelpoteter

• 50 gram smeltet, godt smør

• En raus neve revet parmesan

• Sort pepper

1 pakke Aspargesbønner

Slik gjør du det:

Start med å kutte potetene i så tynne skiver som overhode mulig. Bruk gjerne en mandolin om du har. Selv brukte jeg min beste kniv.

Riv parmesanost og smelt smør.

Ha potetene i en stor bolle og bland inn smeltet smør og parmesanost. Smør så en ildfast panne eller fat og legg potetskivene lagvis i taksteinsmønster.

Stek potetkaken på 200 grader i ca 30 minutter, avhengig av ovn og tykkelse på kaken. Du vil ha møre poteter med en sprø overflate på «kaken»

Sauter sjalottløk med godt smør på middels varme til den er blank og nesten gjennomsiktig. Ha i rødvinen og reduser til 1/3 mengde. Ha i et par kvister timian og hell så på oksekraft, 1,5 dl av kirsebærsausen, halvparten av kirsebærene (som du knuser med en gaffel), og reduser til ½ mengde. Sil av sausen og smak til med 1-2 ss soyasaus og noen dråper Worcestershire sauce.

Helt til slutt pisker du inn litt og litt av de kalde smørterningene. Ha i resten av kirsebærene i sausen. Hold sausen varm til servering, men ikke la den koke etter at du har pisket inn smøret – da vil sausen sprekke.

Finn frem en stekepanne og rist de sorte pepperkornene på sterk varme. Dette får frem aromaene av pepperet og mye av den rå, sterke smaken forsvinner. Knus pepperen i en morter og ha det over på et fat. Kutt oksefileten i høye biffer, som bløtkakestykker og rull dem i pepperen slik at de helt dekket. Dette ser litt vilt ut, men du vil gjøre som jeg sier.

Ha smør og litt rapsolje i stekepanna sammen med et par hvitløksfedd og litt frisk timian. Stek biffene på alle sider på sterk varme – dette tar kun et par minutter. Ha så biffene inn i ovnen på 180 grader i 6-7 minutter før du lar dem hvile (ikke dekk dem til) i minst 10 minutter på kjøkkenbenken. Rett før servering har du biffene tilbake i panna sammen med rikelige mengder smør. Øs smøret over kjøttet mens det freser seg varm i et par minutter.

Rett før servering pannesteker du andeleveren. Snitt et røtemønster i kotelettene. Dryss over litt maldonsalt. Stek den så i veldig varm panne i ca 1 minutt, før du snur den og steker den på andre siden.

Du får da en karamellisert stekeskorpe og et nesten rennende indre. Følg nøye med, for steker du den for lenge vil du kun stå igjen med andefett i pannen. Legg den pannestekte andeleveren over på kjøkkenpapir.

Kok aspargesbønnene i saltet vann i 2-3 minutter.

Finn frem 4 store tallerkener. Legg opp et stykke potetkake, kutt pepperbiffen i to på langs og legg det opp på tallerkenen. Ha på aspargesbønnen og litt saus med hele varme kirsebær på tallerkenen. Avslutt til slutt med å plassere en kotelett av andelever på biffen.

Så er det å invitere folka dine til bords og la dem få gleden av rødt kjøtt i form av perfekt stekt pepperbiff, en søt og syrlig saus som passer perfekt til den pannestekte andeleveren og ikke minst den sprø og møre potetkaka. Dette er festmat, en sjelden gang hjemme hos meg. Kanskje på tide å stelle i stand til fest hjemme hos deg i helgen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *