Pasta med smørsaus og løjrom

Noen ganger får man servert en matrett som man ønsker aldri skal ta slutt. Som er så god at man får stjerner i øynene og klapper med hendene av lykke. Jeg tror mange av oss har slike matopplevelser med oss videre i livet – enten som et minne, et savn eller som den opplevelsen man aldri gir opp forsøket på å gjenskape. For noen kan det være smaken på mors julemiddag, for andre kan det være en restaurantopplevelse utenom det vanlige som man bare vil spise igjen hjemme (og ofte)

Jeg har en slik matopplevelse som ikke slipper tak og som jeg dagdrømmer meg til titt og ofte. Jeg har ikke forsøkt å gjenskape den før nå, men på forrige helgs guttetur på fjellet utsatt jeg gamle kompiser for et forsøk. Retten jeg lagde min variant av var en av de enkleste, men samtidig beste, matopplevelse jeg har hatt. Stedet var på Oslo-restauranten Arakataka og retten var en helt enkel rett med spagetti, smørsaus og løjrom. Jeg er fremdeles usikker på om jeg er i nærheten av fremgangsmåte og råvarer som brukes på Arakataka, men det jeg er sikker på er at det ble helt vilt digg. Så nå fikk jeg kanskje delt en matopplevelse som kompisene mine vil forsøke å gjenskape. Oppskriften er til en forrett til 6 eller som en hovedrett til 3.

Dette trenger du:

• 1 pakke spagetti eller linguinni

• 1 stor sjalottløk, finhakket

• 2 fedd hvitløk, finhakket

• 2 dl tør hvitvin

• 4 ss fløte

• 200 gram usaltet smør

• Sitron

• 150 g løjrom (du kan bruke rognkjeksrogn, men det er ikke like perfekt til denne retten) Litt finsnittet gressløk

Slik gjør du det:

Start med å kutte løk og hvitløk så fint du kan. Finn frem ei lita gryte og sauter dette på middels varme sammen med 1 ss godt smør. Når løken er blank og gjennomsiktig heller du over hvitvinen. Kok opp og kok ut alkoholen. Reduser til du sitter igjen med 1/4 av væsken. Så har du i fløten. Kok opp. Pisk så alt smøret inn, terning for terning. Nå skal dette ikke koke opp mer, så ta gryta av og på varmen mens du rører konstant. Når alt smøret er pisket inn holder du sausen varm til servering. Rett før servering smaker du til sausen med saft fra en sitron og litt finhakket gressløk.

Kok pastaen i lettsaltet vann, som anvist på pakke . Du ønsker pasta som har en forsiktig tyggemotstand – så følg med på slutten av koketiden.

Mens pastaen koker snitter du resten av gressløk en og finner frem løjrom.

Når pastaen er klar heller du av vannet og har fordeler den i varme, dype tallerkener. Fordel smørsausen over pastaen og topp med en raus ss løjrom. Helt tilslutt drysser du over litt finsnittet gressløk.

Dette er en enkel rett med STORE smaker. Den er eksklusiv, samtidig som den er rustikk. Kanskje du vil drømme om den på samme måte som jeg drømmer om å spise den på Arakataka igjen, og igjen.

Ha en strålende og matglad dag!

1 tanke om “Pasta med smørsaus og løjrom

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *