Det å være veldig gald i å lage mat har en nedside. Man ender nesten alltid opp med å være den som lager maten. Kjæreste, kamerater og familie trår gledelig til side når jeg er til stede. Jeg klager virkelig ikke, for jeg elsker å koke og skylden er i all hovedsak min egen. Allikevel er det noe eget med å få noe godt servert, uten at man har bidratt. I dag har jeg laget en rett sammen med kjæresten min og denne retten fikk jeg servert av henne første gang jeg smakte den – uten at jeg bidro med mer enn å sitte i sofa og være DJ på Spotify. Retten er en underlig combo og inspirert av både indisk, marokkansk og kinesisk. Som en blanding av crispy duck og taco. Det gøye er at det smaker helt fantastisk og har en blitt en rett jeg gjerne kunne spist flere ganger i uken. Dette er en super måte å få unger (og kresne voksne) til å utvide horisonten sin når det kommer til mat. La folket rundt bordet «bygge»» sine egne versjoner og smake seg frem til nye smaksopplevelser.
Dette trenger du:
Kjøttsausen
• 500 gram kjøttdeig
• 3 ss tomatpure
• 4 ss mangochutney
• 1 løk, finhakket
• 3 fedd hvitløk, finhakket
• ½ rød chili, finhakket
• 2 ss revet, fersk ingefær
• 2 ts cummin
Tilbehør
• Kinesiske pannekaker – du får dem på Asia-mat og bra matbutikker. Agurk, kuttet i små staver
• Mango, kuttet i små terninger
• Vårløk, finsnittet
• Rømme
• Revet ost (ungene elsker det)
• Lime, kuttet i båter
• Frisk koriander
• Hot chili-saus (
Slik gjør du det:
Start med frese løk, hvitløk og chili i en stor stekepanne. Ta det så ut og brun kjøttdeigen. Når kjøttdeigen er klar har du i løk, hvitløk og chili igjen sammen med tomatpure. Bland det godt sammen og la det steke i noen minutter på middels varme – dette for at den rå smaken på tomatpuren skal dempes.
Ha så i ingefær, cummin, 1 dl vann og mangochutney.
Rør det hele sammen og la det stå og småkoke på svak varme i ca 10 minutter. Spe med litt vann om kjøttsausen blir tørr.
Så finner du frem alle grønnsakene og kutter dem som beskrevet over. Ha grønnsakene i separate serveringsboller og finn frem rømme, ost og chili-saus.
Så tar du frem em stekepanne og heller i vann slik at det kommer ca 2 cm opp fra bunnen. Plasser bambussteamer i vannbadet og sett det hele på platen. Vannet skal koke forsiktig.
Legg i de kinesiske pannekakene og steam dem i noen minutter til de gjennomvarme.
Har du ikke bambus-steamer så får du dem i kjøkkenutstyrsbutikker Har du dampovn fungerer det supert, men det tar bort litt av sjarmen. TIPS: Jeg kjøpte mine rimelig hos Claes Olsson.
Sett steameren på bordet sammen med kjøttsaus og alle de små serveringsbollene og la folka dine bygge sin egen kinesisk/marokkanske taco.
Håper du blir inspirert og at du vurderer å bytte ut den tradisjonelle fredags-tacoen med noen nye smaker. Ha en strålende mathelg!