Italiensk kosemat

I dag står kjøttboller i tomatsaus servert på polenta full av smør og parmesan på bordet. Dette bør passe som hånd i hanske til helgen. Denne retten ser kanskje simpel ut, men tro meg – du vil spise dette, igjen og igjen. Kjøttbollene er på størrelse med en golfball og er laget på kjøttdeig, sjalottløk, chili, egg, timian og litt brødrasp. Sausen er basert på bakte tomater, grillet paprika og olivenolje. Polentaen er kokt lett og jeg har rørt inn smør og mengder revet parmesan. Et skikkelig rustikk og raust stykke Italia på Falkum. Oppskriften er til 4 rause porsjoner.

Dette trenger du:

Kjøttboller

• 600 gram kjøttdeig

• 1 stor sjalottløk, finhakket

• 1 rød chili, finhakket

• 3 ss brødrasp

• 1 egg

• Salt og pepper

• 2 ss finhakket frisk timian

tomatsaus

• 6 bifftomater I skiver

• 2 spisspaprika

• 2 ss akasiahonning

• Noen kvister frisk timian

• God olivenolje + salt

Polenta

• 1 kopp polenta (2 dl)

• 8 dl vann

• 1 ts salt

• En raus neve revet parmesan

• 2 ss godt smør

• Finhakket persille

Slik gjør du det:

Start med å skive tomatene og ha dem i et ildfast fat. Risle over olivenolje og honning. Strø over litt salt og frisk timian. Bak tomatene i ovnen på 180 grader i ca 1 time. Mens tomatene baker griller du paprikaene over åpen flamme. Jeg bruker gassblusset. Har du skibrenner så kan du bruke den.

Fjern det brente skinnet fra paprikaene og ha dem sammen med de bakte tomatene i en blender. Kjør sammen til en saus og ha det over i ei gryte. Kok opp og smak til med en liten klunk soyasaus, worshirhsaus, salt og pepper. Hold varmt.

Bland sammen alle ingrediensene til kjøttbollene i en bolle. Bland alt sammen forsiktig med hendene.

Ikke arbeid mer en nødvendig med farsen slik at mest mulig av kjøttets struktur ikke forsvinner. Form farsen til boller på størrelse med en golfball.

Stek kjøttbollene i ei panne med god olivenolje. Når kjøttbollene er ferdige har du dem over i tomatsausen. Hold varmt.

Kok opp lettsaltet vann og ha i polentaen mens du rører. Kok opp i 4-5 minutter, mens du rører hele tiden og trekk kjelen av varmen og bland inn smør og parmesan. La polentaen svelle i 3-4 minutter.

Finn frem 4 varme tallerkener. Legg opp polenta og ha over kjøttboller og tomatsaus. Dryss over litt finhakket bladpersille og revet parmesan.

Da er det bare å rope invitere til bords og nye en liten smak av det rustikke Italia. Ha en strålende mathelg!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *