Ja, du leste riktig. Her har jeg blandet Nordkalottens fantastiske råvare, reinsdyr, med smaker som er klart inspirert av det indiske kjøkken. Den distinkte smaken av rein passer perfekt til de varme smakene av indiske krydderier. Vil du heller kjøre safe så må du gjerne bytte ut reinsdyrkjøttet med lam eller kylling, men selv tror jeg at de ville brukt reinsdyr om det var å oppdrive i India…
Ikke la deg skremme av alle ingrediensene. Dette er en veldig god og varmende rett som nesten lager seg selv. Så lenge du har en skarp kniv og litt varme så får du det til. Oppskriften er til 4.
Dette trenger du:
• 800 gram ytrefilet av reinsdyr (eller kokekjøtt, men da må kjøttet kokes I gryten over lenger tid)
• 3 fedd hvitløk
• 2 rødløk
• 1 ss fersk, revet ingefær
• 2 røde chili
• 1 ss honning
• 1 ts gurkemeie
• 1 ts spisskummin
• 1 ts knuste korianderfrø
• 2 ts garam masala
• 1 ts kardemomme
• 1 kanelstang
• 2 bokser hermetiske cherrytomater – min favoritt er cherrytomatene fra Mutti.
• 3 dl kokosmelk
• 1 dl skallede og malte mandler
• Salt og nykvernet sort pepper
• en neve frisk koriander
Slik gjør du det:
Start med å riste alle krydderne i en tørr panne og knus dem sammen i en morter. Kutt løken i grove biter, finhakk chilli og hvitløk, og riv ingefær.
Ha så løk, chilli, hvitløk og ingefær i en jerngryte sammen med litt olje. Stek dette på middels varme til det er nesten gjennomsiktig. Ha så i alle krydderne + kanelstangen, bland godt og la det surre i gryten i 3-4 minutter før du heller på to bokser med gode hermetiske tomater, en boks med kokosmelk og honningen.
Jeg liker å bruke boksene med hele cherrytomater i denne gryta. Rør dette forsiktig sammen uten at tomatene knuses, la gryta få et oppkok og så småputre i ca 15 minutter.
Mens gryta passer seg selv kutter du reinsdyrkjøttet i store terninger og steker dem kjapt I en blanding av smør og olje på sterk varme. Ha på salt og pepper. Når kjøttet har fått en fin stekeskorpe med fremdeles er rødt i kjernen har du det over i gryta de siste minuttene før servering. Totalt trenger denne gryta ikke noe mer enn 30 minutter.
Bruker du kjøtt fra bog eller lår vil kjøttet trenge minst en time koketid for å bli mørt. Gryta blir minst like god med slike stykningsdeler, men tar litt lenger tid å lage.
Kjør de skolllede mandlene i en blender (eller finhakk dem med en kniv) til du har et grovt «mel» og rører det inn i gryta. Smak til slutt til gryta med litt salt og sort pepper. Server den digge indiske reinsdyrsgryta med et dyss frisk koriander.
Server gjerne gryta med ris, ferskt nan-brød, chutney og litt yoghurt.
Håper du lar deg inspirere til å ta med reinsdyr på indisk eventyr inn I adventstiden. Ha en god adventshelg med folk og mat!