Blomkålsuppe med stekt flesk

Akkurat nå bugner det av fersk blomkål i landets matbutikker. I disse dager arbeider landets bønder på spreng for å sikre at en av de beste råvarene skal finne veien fra jord til bord. På min faste runde over jordene på Århus i Skien jobbes det sent og tidlig og jeg var så heldig å få med meg et par blomkålhoder hjem denne uken. Blomkål er en rimelig, sunn og næringsrik råvare som kan brukes på utallige måter. Hjemme hos meg så serverer jeg den i alle slags former, til hverdag og fest. Hyppigst serverer jeg den nok som pure til kjøtt og fiske middager, men nå som blomkålen er på sitt beste så ønsker jeg å slå et slag for den gode, gamle blomkålsuppen. Den troner der opp blant barndomsminne sammen med pannekaker og rabarbra med sukker.

Du har sikkert din egen oppskrift på denne suppen, men jeg våger meg allikevel på å presentere en av mine. Jeg har valgt å smaksette denne suppen med purre, sjalottløk, kyllingkraft og creme fraishe. Jeg hadde også et stykke røkt sideflesk av svin i kjøleskapet som jeg ternet og sprøstekte. Det kan anbefales. Uansett hva du gjør – DROPP suppeposen. Den smaker tamt, er uten næring og yter ikke blomkålen retterferdighet. Oppskriften er til 5-6 personer.

Dette trenger du:

• 1 stor eller 2 små blomkål

• 2 sjalottløk, finsnittet

• 1 purreløk, skivet

• 1 liter kyllingkraft

• 3 dl lettmelk

• 2-3 ss Creme Fraishe eller 1-2 dl matfløte

• Salt og pepper

• 3oo gram bacon eller røkt flesk

• Frisk kruspersille, finsnittet

• ½ sitron

Slik gjør du det:

Start med å kutte blomkålen i små buketter. Ikke kast stilken, men kutt den opp i terninger og bruk den i suppa. Ha blomkålen så i ei stor gryte, men hold av 2 never med små blomkålbuketter som du skal bruke til garnityr.

Snitt purreløken og kutt sjalottløken som beskrevet over. Ha løken og 2/3 av purren i gryta sammen med blomkålen.

Hell på lettmelk og kyllingkraft. Kok opp og la suppen koke i ca. 15 minutter til grønsakene er møre.

Hell så av kraften, men ta vare på den. Kjør grønnsakene til en fin pure og ha i creme fraishe og spe med kokekraften til du har perfekt suppekonsistens. Smak til suppen med salt, sort pepper og litt sitron. Kok opp og hold varm til servering.

Mens suppen koker steker du bacon/flesk spøtt i en teflonpanne. Ha baconet over på et kjøkkenpapir så fettet renner av. Stek så resten av blomkålbukettene i fettet fra baconet. Tilfør litt smør om pannen blir for tørr. Du ønsker en lett brent overflate på blomkålen, men samtidig en litt «al dente» kjerne. Ha i siste 1/3 av purreløken og la det surre med blomkålen de siste 2-3 minuttene. Smak til med salt, pepper og litt saft fra en sitron.

Så er det å sette suppegryta på bordet sammen med skåler med garnityret. La folk servere seg selv og nyte smaken av en av høsten beste råvarer – blomkålen!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *