Ikke la deg skremme av navnet. Her snakker vi om noe helt genialt enkelt og fantastisk godt. Biff av kalv – lyst, magert og smaksrikt kjøtt, som har fått følge av serrano-skinke og salvie. Jeg har valgt å servere dette sammen med små nypoteter og erter i godt smør, og en sjysaus laget på kyllingkraft, sjalottløk, kapers og hvitvin. Det hele toppet med noen dråper sitron og rikelig med parmesan. Ideen til tilbehøret fikk jeg fra Bjørn Svenssons tips i D2, og bjørns tips skal man lytte til. Han er mannen bak Restaurant GALT med 1 stjerne i Michelin-guiden. Dette er en klassisk rett fra Italia, og områdene rundt Roma. Så full av smak, ganske mager og syndig godt. Oppskriften er til 4.
Dette trenger du:
• 600 gram kalvekjøtt – ytrefilet, mørbrad eller indrefilet
• Noen skiver serrano skinke, eller annen god spekeskinke
• Frisk salvie
• 2 sjalottløk, finhakket
• 2 fedd hvitløk, finhakket
• 2-3 ss kapers
• 1 dl god kyllingkraft
• 1-2 dl hvitvin
• Sitron
• Gode nypoteter – jeg brukte perle-poteter fra Bjærtnes og Hoel
• 1 pose frosne erter
• 3 ss godt smør (til poteter og erter)
• Salt og pepper
• En raus neve revet parmesan
Slik gjør du det:
Start med å koke potetene møre i godt saltet vann, hell av vannet og ha de frossent ertene sammen med potene. Ha i smør og sett varmen på et minimum. Hold varmt til servering.
Finhakk sjalottløk og hvitløk.
Kutt kalvekjøttet i tynne skiver (0,5 cm) og bank dem ut til tynne skiver.
Ha ei skive serranoskinke på hvert kjøttstykke, legg på et salvieblad og rull kjøttet sammen. (Se bildet)
Finn frem ei panne og ha i 2 ss godt smør. Sauter løk, hvitløk og kapers. Ta dette så til side. Så steker du kalverullene på sterk varme i 30-40 sekunder på hver side. Ha over løk og kapers før du heller på vin og kraft. Kok opp og la det koke i 2-3 minutter. Kalvekjøttet trenger lite varmebehandling så vær forsiktig – du ønsker en svak rosa kjerne på kjøttet.
Så finner du frem varme tallerkener. Legg opp poteter og erter, så noen ruller kalv før du øser over sjysausen. Avslutt det hele med noen dråper sitronsaft og rikelig med parmesan.
Jeg serverte dette på brygga på Håøya til glade gjester. Kanskje du serverer dette til folka dine i helgen?
Uansett hva du velger å lage så håper jeg du blir inspirert til å koke og legger til rette for en fin helg med de folka du har for hånden!