Grillet piggvar, spisskål, nypoteter og en hollandaise – hva mer kan man begjære? Da jeg kom inn på butikken I dag tenkte jeg å lage en lett salat til dagens MAT, men da jeg kom til fiskedisken så ble alle planer endret. I fiskedisken lå nemlig fersk piggvar, en av mine absolutte favoritter. Så da ble handlekurven tømt og jeg fylte opp med smør, egg, spisskål og nypotet. Ikke la deg skremme av slike store, hele fisker. Spør heller de kyndige hjelperne i fiskedisken om de kan hjelpe deg med filetering.
I tillegg til den fantastiske fisken så bugner butikkene av råvarer som bonden leverer dagsferskt. Dette er tiden for å nyte hva naturen gir. Oppskriften er til 4.
Dette trenger du:
• 800 gram filet av piggvar eller annen flatfisk
• 2 spisskål, delt i to
• 3 ss godt smør til steking av kålen
• 10 pepperkorn
• 1,5 dl tørr hvitvin
• 4 eggeplommer
• 250 gram smør, klaret og brunet
• Salt
• Cayennepepper
• Nypoteter
• Sitron
Slik gjør du det:
Start med å preppe råvarene. Tenn grillen og la den gjøre seg klar til dyst.
Ha litt maldonsalt på filetene og la dem hvile frem til grillingen (som er det siste du gjør)
Kok potetene med skallet på til de er klare. Hold varme.
Smelt smøret sakte. Når det er smeltet heller du det klarede smøret over I en liten gryte så det er kun melkestoffene som er igjen. Varm det klarede smøret opp til det er brunet.
Ha så pepperkorn I ei lita gryte. Rist dem på middels varme. Ha så på hvitvinen og reduser det til halvparten. Ha så dette over I en stålbolle. Ha eggeplommene I vinen og pisk det sammen.
Sett stålbollen over et vannbad og pisk mens du heller I det klarede smøret I en tynn stråle. Pass på at det ikke blir for varmt. Du ønsker ikke eggerøre. Smak til sausen med cayennepepper og salt. Hold sausen lunken.
Finn frem ei panne og ha i smør. Legg kålen med snittsiden ned g stek dem på sterk varme I 6-7 minutter til du har en fin stekeflate. Snu så kålen og hell på 1dl vann. Ha på lokk og la kålen dampe I 3-4 minutter. Hold varm.
Så er det ut til grillen. Grill fisken med skinnsiden ned på direkte varme I 3-4 minutter. Flytt så fisken til indirekte varme og ha på lokket på grillen. La disken ettersteke her til den er fast og hvit. Det tar ca 5 minutter, litt avhengig av tykkelsen på filetene. Ha over litt sitron på fisken mens den gjør seg klar de siste par minuttene.
Så er det bare å finne frem tallerkener og rope inn folka dine. Legg opp kål, fisk og poteter. Øs over saus og risle over litt saft fra en sitron – spis!
Håper du lar deg inspirere og lager noe godt og sommerlig I helgen. Ha en strålende mathelg i varmen!