Lakris-laks med kremet råkostsalat

Mads har funnet frem en italiener som passer til stekt fisk og salat i dag. Jeg måtte tenke meg litt om. Jeg ønsket å finne på en artig og litt annerledes rett med disse ingrediensene. Løsningen kan du lese her. Jeg endte opp med å lage en salat med rå fennikel, reddik og eple. I tillegg til de rå grønnsakene har jeg brukt salmbärs eddik (bruk gjerne rødvinseddik eller bringebæreddik) byggris og litt rømme. Ønsker du en fetere salat kan du bruke majones. Vil du ha den lett så kan du sløyfe meieriproduktene helt og lage en enkel vinaigrette på olje, sitron og honning.

Laksen valgte jeg å vende i en blanding av sesamfrø og litt rå-lakris. Lakrisen er laget av lakrisrot og er ikke tilsatt salt eller sukker. Den har en rå lakrissmak hvor den får en funksjon som krydder.

Lakris skal man bruke med forsiktighet som krydder. Bruker man for mye så dreper den de andre smakene. Derfor har jeg valgt å bruke lite lakris, slik at du får mer et hint av den. Målet er å løfte fiske smaken og ta opp igjen smaken som fennikelen bidrar med i salaten. Oppskriften er til 4.

Dette trenger du:

• 600 gram laksefilet kuttet I passe serveringsstykker (se bildet)

• 3 ss sesamfrø

• 1-2 ts rå-lakris

• Salt

• Saft fra en sitron

• Smør til steking

Salaten:

• 2 syrlige, grønne epler. Skrelt, delt i to og så kuttet I tynne skiver

• 1 stor fennikel, delt i to og finsnittet

• 8-10 reddik, delt i små båter

• Byggrynsris – kokt etter anvisning på pakken

• 3 ss Rørosrømme, majones eller vinaigrette

• Frisk dill

Slik gjør du det:

Start med å koke byggryn. Hell av vannet når det er klart og rør litt i den med en gaffel så den ikke kleber sammen. Sett på kjøkkenbenken så den svaner.

Så vasker, skreller og kutter grønnsakene som beskrevet over. Bland grønnsakene sammen med byggryn og rømmen/majonesen/vinaigrette. Sett salaten kjølig frem til servering.

Finn frem laksen og del den i biter. Bland sammen sesamfrø og lakris og rull laksebitene i blandingen(se bildet).

Dryss over litt salt på hvert fiskestykke. Finn frem en teflonpanne og ha i smør. Stek laksen på sterk varme, ca 30 sekunder på hver side om du ønsker en rå kjerne. Vil du ha fisken gjennomstekt så steker du den lenger.

Finn frem middagstallerkener og legg opp salaten. Ha over litt frisk dill. Legg opp fiskebitene og risle litt sitronsaft over dem. Så er maten klar og folket kan sette seg til bords.

Håper du finner frem matlysten i varmen og lager noe godt til deg selv og de du har får hånden. Ha en strålende mathelg!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *