Stekt torsk med blomkål, dillolje og blåskjellsaus

Torsk skal spises i måneder med «R» lærte jeg da jeg var liten. Og ja, torsken er på sitt beste når havet er iskaldt. Så i følge den gamle barnereglen så bør vi bruke apRil til å tylle i oss denne fantastiske råvaren. Torsk kan kokes, bakes, dampes, trekkes og stekes. Her har jeg valgt å steke fiskefileten fordi jeg synes det blir best, men foretrekker du en annen tilberedelse så kjør på. Til torsken så har laget en dillolje, en blåskjellsaus og så har jeg laget blomkål på 2 måter – svidd og i pure. Denne retten krever litt tid på kjøkkenet pga sausen, men du må gjerne jukse og lage en enklere saus om du ønsker det. Oppskriften er til 4.

Dette trenger du:

• 700 gram torskefilet (gjerne loin)

• Salt

• Smør til steking

Dillolje

• 1 krukke med frisk dill

• 1 dl kaldpresset rapsolje

• Litt saft fra en sitron

• Salt

Blomkål

• 2 blomkål

• 2 sjalottløk, finkuttet

• 1 liter H-melk

• 2 ss usaltet smør

• Salt og pepper

• 70-100 gram usaltet smør

Blåskjellsaus

• Et nett med friske blåskjell

• 4 staver purre, kuttet i terninger

• 1 stor rødløk, grovhakket

• 2 fedd hvitløk, grovhakket

• 5 dl tørr hvitvin (kan bruke en syrlig eplejuice)

• 3-4 dl fløte

• 8 hele pepperkorn

• Salt

Slik gjør du det:

Blåskjellsaus:

Rens blåskjellene og kast de som ikke lukker seg. Fin frem en raus kjele Og ha a i en ss smør sammen med grovkuttet løk, hvitløk og purreløk. La det svi seg litt I 2-3 minutter på sterk varme. Ha så i blåskjellene. Rør godt rundt og ha over vinen. Kok opp og sett på lokket. Damp blåskjellene I 5-7 minutter. Sil så av kraften og rens blåskjellene. Reduser kraften til 2/3. Ha så i fløten og kok opp. Reduser videre til du har en fin konsistens på sausen. Smak til med salt, pepper og litt sitron. Ønsker du en fetere saus kan du piske inn litt usaltet smør. Hold sausen varm til servering. Kjør sausen med en stavmikser rett før du serverer for å få litt skum og volum på sausen.

Dillolje:

Ha en potte med dill i en blender sammen med rapsolje. Kjør til en fin masse og smak til med salt og sitronsaft.

Blomkål:

Start med skrelle blomkål. Del den opp i buketter. Kutt noen skiver av noen litt større «trær» som skal stekes.

Ha sjalottløken i en tykkbunnet og smelt den med 1 ss usaltet smør. Ha så i blomkålen og 1 liter melk. Kok forsiktig opp og la blomkålen trekke til den er mør. Pass på varmen så melken ikke svir seg i bunnen. Hell så av det meste av melken og kjør puréen til en fin masse. Ha I smør og smak til med salt og pepper.

Ha smør i en stekepanne. Kjør maks varme og svi av blomkål-trærne i det brune smøret. Leg dem over på kjøkkenpapir frem til servering.

Torsk:

Salt fiskestykkene ca 30 minutter før du skal steke fisken. Skyll av saltet og tørk fisken godt. Stek torsken med «skinnsiden» ned i pannen. Bruk rikelig med smør når du steker fisken. Stek den I 4-5 minutter, snu den så og dem varmen. La fisken ettersteke på middels varme til den flaker seg lett.

Så finner du frem store, varme tallerkener. Legg opp blomkålpuré og et stykke torsk. Øs opp blåskjellsausen rundt puréen. Fordel noen blåskjell og den stekte blomkålen på hver tallerken før du avslutter med litt dillolje.

Håper du lar deg friste og koker noe godt til deg selv og de folka du får tak i.ha en strålende helg!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *