Skate – rimelig luksus

Mads har bestemt seg for å presentere rimeligere varer i dag. Inspirert av dette gikk jeg til fiskedisken på min nærbutikk og spurte om hvilken fersk fisk var den billigste de hadde akkurat nå. Fiskehandleren skannet disken sin og dro frem en filet (eller mer korrekt en vinge) av Skate. «denne får du for samme prisen som fersk seifilet, 126 kroner per kg» sa han. Jeg trodde ikke mine egne øyne, av flere grunner. For det første er skate en fisk man nesten aldri får tak i hos butikkene jeg frekventerer. For det andre er det en fisk jeg tidligere kun har spist på absolutt topp-restauranter, og har forbundet med luksus og høye priser. Jeg har laget noe på skate kun en gang tidligere hjemme på Gutterommet, men jeg har lest mange oppskrifter om denne fisken i Rokke-familien. Stygg som få utenpå, fantastisk smak og konsistens på kjøttet og ikke minst har jeg festet meg med at skate MÅ tilberedes når den er helt fersk. Den skal ha et tynt gjennomsiktig «slimlag» over kjøttet og den skal IKKE lukte av ammoniakk – da er den bare å gi til katta i huset. Eksemplaret i butikken så perfekt ut, luktet godt, og fiskehandleren kunne fortelle at den var fisket utenfor Kragerø to dager tidligere. Jeg ropte HURRA, inni meg, og tok med fisken hjem. Da jeg kom hjem googlet jeg “Skate” og oppskrifyen til Spiselandslaget kom opp -så takk til Mai-Britt for oppskrift og inspirasjon!

De fleste oppskriftene jeg har lest på skate er ganske fancy, men jeg tenkte at jeg ville lage en enkel rett med middelhavssmaker. Så her har fisken fått følge av sitron, hvitløk, tomat, kapers og oliven. Oppskriften er til 4.

Dette trenger du:

• 600 gram skatevinge, uten skinn

• 2 sitroner, zest fra en og tynne skiver fra en

• 3 hvitløksfedd, kuttet i tynne skiver

• God olivenolje

• 1 neve gode oliven, fjern steinene og grovhakk dem

• 1 neve mellomstore kapers

• 6-7 gode småtomater, delt i to

• Frisk bladpersille

• Salt og pepper

• Poteter (jeg saltbakte mine) eller godt brød

• Aioli – jeg jukset og blandet hellmanns majones med litt finhakket hvitløk, litt sitronsaft og litt sort pepper

Slik gjør du det:

Jeg fikk fiskehandleren til å fjerne skinnet fra skatevingen. Akkurat det kan være litt vrient, så be om hjelp. Så skylder du vingen og tørker den godt av med et kjøkkenhåndkle. Målet med dette er å fjerne det tynne slimlaget. Forvarm ovnen til 200 grader. Finn så frem et stekebrett og ha på bakepapir. Legg hele vingen på brettet.

Så har du på tynne skiver av sitron, tynne skiver av hvitløk, de halve småtomatene, salt, sort pepper og en god klunk olivenolje. Tilslutt har du over litt friske urter. Jeg hadde litt timian og rosmarin.

Sett så fisken inn i forvarmet oven og la den gjøre seg ferdig. Min vinge var ca 1,5 tykk og da tok dette 15 minutter.

Mens fisken gjør seg selv i ovnen blander du sammen de grovhakkede olivenene, kapersen og river over litt av det gule skallet fra 1 sitron.

Saltbak småpotet, skjær brød, lag aioli – det er opp til deg hva du vil ha som tilbehør.

Når fisken er klar har du over blandingen av oliven og kapers og helt til slutt drysser du over litt grovhakket bladpersilillle.

Hjemme hos meg satt jeg hele stekebrettet på bordet og lot gjestene forsyne seg direkte fra det. Deilig og ujålete, men vil du servere i kontrollerte porsjoner så kan du det.

Så da går oppfordringen ut – spør etter Skate i butikken. Før du vet ordet av det kan du nyte rimelig luksus hjemme hos deg også. Ha en strålende og matglad helg!

1 tanke om “Skate – rimelig luksus

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *