Det var jo så fristende å kalle denne saken for «Lars-agne», men jeg sto i mot fristelsen og skriver det i første setning i stedet. Fra spøk til alvor. I dag har jeg tatt frem en klassisk italiensk rett, nemlig lasagne. På 80- og 90-tallet var dette, sammen med pizza, den retten alle unge håpet å få servert på fredagskvelden. Frykten for at det skulle dukke opp karbonade-smørbrød, aspik eller hyrdepai lå igjen som en klam hånd fra 70-tallet og alle ungene i gata hadde fått øynene opp for de italienske fristelsene. Etter hvert som årene har gått har pizzaen stått seg, mens lasagne har sakket akter ut. Mitt inntrykk er at de fleste som spiser lasagne om dagen velger den frosne varianten fra frysedisken, men det er jo ikke lasagne. Lasagne er superenkelt, og kjempe digg mat. Det finnes garantert like mange oppskrifter på den som det finnes italienere. Klassisk lasagne er laget med pastaplater, kjøttsaus og bechamel (en hvit saus med ost). I denne oppskriften har jeg sløyfet bechamelen og laget en kjøttsaus med matfløte, Creme Fraish og parmesan. Kanskje du vil forsøke deg på den? Oppskriften er til 2 x 4 personer. Jeg lager nemlig alltid to lasagner – det er perfekt mat å ha i fryseren en kveld man fyser på noe godt, men ikke orker å koke!
Dette trenger du:
• 700 gram kjøttdeig
• 4 rå italienske pølser
• 5 gulrøtter, kuttet i små terninger
• 1 stor purreløk, kuttet i tynne skiver
• 4 rødløk. Grovhakket
• 4 fedd hvitløk, finhakket
• 2 røde paprika, kuttet i små terninger
• 1 rød chili, finhakket
• 2 bokser med gode hermetiske tomater
• 1 beger creme fraishe
• 2 dl matfløte
• 4 ss tomatpure
• 1 dl oksekraft
• 2 ss soyasaus
• 1-4 ss Sriracha saus (sterk chilisaus) – bruk så mye du har gane til
• 3 ss honning
• 3 ss finhakket frisk koriander
• En raus neve revet parmesan
• Revet hvitost til gratinering
• Salt og pepper
• Blandet salat etter ønsker
• Vinaigrette – 2 deler olje, 1 del sennep, 1 del honning og en del hvitvinseddik
• Rømme
• Godt brød
Slik gjør du det:
Start med å kutte alle grønsakene som beskrevet over. Finn frem en jerngryte og løk, purre, paprika, gulrot, chili og hvitløk i olje i noen minutter. Legg det hele til side.
Stek så kjøttdeig og farsen fra pølsene i gryta. Når kjøttet er stekt har du over grønnsakene i gryta.
Ha så i tomatpure, rør godt og svi av den rå tomatsmaken – dette tar 3-4 minutter.
Så har du i honning, Sriracha saus, frisk rosmarin og soyasaus.
Bland godt. Videre har du i oksekraft, de hermetiske tomatene, creme fraishe og matfløte. Kok opp og la gryta koke i ca 20 minutter. Før du smaker til gryta med salt, pepper og eventuelt mer Sriracha saus, rører du inn den revne parmesanen. Har kjøttsausen blitt for sterk kan du justere med mer honning og matfløte. Nå er kjøttsausen klar.
Finn frem to ildfaste fat og smør de med litt olivenolje. Legg så et lag kjøttsaus, så et lag med pastaplater. Fortsett slik til du har fylt fatet.
Topp det hele med revet ost – f.eks gulost, mazzarella eller noe annet du har i kjøleskapet. Sett lasagnen inn i forvarmet ovn på 200 grader i ca 25 minutter.
Vask og tørk salaten, bland sammen vinaigretten og ha den over salaten rett før servering. Server lasagnen med salat, rømme og godt brød.
Håper du lar deg friste og at du lager en gammel klassiker til folka dine i helgen. Ha en matglad uke!