Alternativt Pinnekjøtt

En av de tingene jeg setter mest pris på med adventstiden og jula er alle tradisjonene. Det at man hvert år gjentar de samme tingene, synger de samme sangene og gjenskaper de samme smakene. Det er som å legge et kjært gammelt puslespill på nytt. Alle bitene må med for at hele det kjente bildet skal dannes. Jeg har en litt lurvete tradisjon frem mot jul takket være 28 år på juleturne med Oslo Gospel Choir, men stresset mellom jobben på Borgestadklinikken og konsertene, henting av juleribba på Myren før konserten i Ibsenhuset, juletreet stappet inn i (min litt for lille) bil etter en kjapp tur innom Lietorvet den ene kvelden det ikke er konsert, det å sitte på en flyplass et sted i Norden når jeg vet at en av ungene synger «en stjerne skinner i natt» på juleavslutningen jeg gikk glipp av i år igjen – alt sammen er med på å bygge seg opp til fine juledager med de jeg er glad i. Jeg vet at dette er en MAT-side, men jeg ble revet med av litt advent-sentimentalitet her. Poenget er at jeg på ingen måte vil rote til dine tradisjoner, ei heller når det kommer til julematen. Samtidig har jeg lyst til å inspirere deg litt til å bruke en av de fantastiske råvarene vi har i jula på en litt annen måte, og råvaren er pinnekjøtt. I tillegg vil jeg heie litt ekstra på gleden ved å bruke rester. Vi er et land som kaster for mye mat, og tenkte kanskje at disse oppskriftene her kunne bidra litt til gode matopplevelser og til sunn økonomi i husholdningen.

Jeg koker alltid pinnekjøttet i en grønnsaksbuljong i stedet for å dampe kjøttet, men du må bare gjøre som du pleier. Vil du sjekke ut min variant så finner du den på www.larsspiser.no.

Etter at er kokt har jeg grillet det lett i ovnen (se bildet) før jeg har plukket kjøttet rent for bein og fett. Nå er pinnekjøttet klart til å brukes i disse oppskriftene. Dette er en perfekt og raus restekveld for 4 personer.

Brandade med pinnekjøtt:

Kok 500 gram mandelpotet sammen med 3-4 hele hvitløksfedd. Hell av vannet og damp potetene tørre. Mos hvitløk og potet med en visp eller sleiv. Bland inn 2 ss creme fraishe, 1-2 dl matfløte og 2 ss usaltet smør. Vend inn en raus neve med biter av pinnekjøtt og litt grovhakket frisk bladpersille. Smak til med salt og sort pepper. Server med flatbrød og god olivenolje.

Smørstekt brioche med pinnekjøtt surret i hoisinsaus og lime, syltet rødkål, mandarin, sesamfrø og koriander:

Finsnitt ¼ rødkål. Varm opp en blanding av 2 dl vann, 1 dl sukker og 4-5 ss 7% eddik til sukker har løst seg opp. Avkjøl væsken og hell den over kålen. Sett kaldt til servering.

Kålen kan gjerne syltes dagen i forveien, og minimum 1 time før servering. Hell av væsken før anretning.

Ha en neve revet pinnekjøtt i en liten kjele. Ha i 4 ss hoisin-sauce, 1 ss soyasuace og saften av en halv lime. La det surre seg varmt. Skrell en mandarin og kutt ut båter slik at de blir skinnfrie. Smørstek 4 skiver brioche i en teflonpanne.

Anrett briochebrødene med syltet rødkål, pinnekjøttet, 2 båter mandarin og dryss over litt frisk koriander og litt sesamfrø.

Blinis med pinnekjøtt, trøffelhonning, rørosrømme, gressløk og Godlandstrøffel:

Blinis – 150 gram bokhvete eller siktet hvetemel, 1 ts bakepilver, 2 ts sukker, 1 ts salt, 1 egg, 2 ss rømme, 2 dl matfløte og 1 dl vann. Bland sammen som en pannekakerøre og la den stå og svelle i ca 30 minutter. Stek blinis i varm teflonpanne eller på takke i godt med smør. En blinis = 1 ss røre. Legg dem på en rist etter hvert som de stekes.

Vend inn 1 ss trøffelhonning (eller bare vanlig aksaiahonning om du ikke får tak i trøffelvarianten) med en neve revet pinnekjøtt.

Legg opp passelig med det glaserte pinnekjøttet på blinis. Ha på litt god rømme og litt finsnittet gressløk.

Rasp over litt fersk trøffel om du er så heldig å ha muligheten til det.

Blinis med pinnekjøtt, rørosrømme, rødløk og gressløk:

Blinis lages som nevnt over. Legg så på pinnekjøtt, rørosrømme, finittet rødløk og finsnittet gressløk.

Håper du tar vare på restene etter de store middagene som kommer og lager noe digg av restene. Ha en velsignet og matglad adventstid!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *