Gi bort en middag til jul

Mads tar for seg julegaver på sin side I dagens avis. Når det kommer til mat, drikke, kokebøker og kjøkkenutstyr så tror jeg det er noe av de aller fleste av oss risikerer å få under juletreet, også i år. Jeg har tidligere laget tips til diverse ting man kan kjøpe som julegaver her i Telemarksavisa og på bloggen min. I år har jeg tenkt å slå et slag for en gave som varmer litt ekstra. En gave du må lage selv, men som du også kan nyte selv sammen med den heldige mottager av gaven. Og du har sikkert gjettet hva det er – be noen hjem på et måltid hjemme hos deg selv. For meg er det noe av det fineste jeg kan tenke meg. At noen har tatt seg bryet å koke for meg, men enda finere enn det legges til rette for at man sitter rundt et bord sammen med mennesker man er glad I, spiser og har muligheten til å dele litt av livet sammen. I en stadig mer globalisert verden, med mat-impulser fra fjern og nær er det blitt slik at mange yngre har helt glemt bort å lage skikkelig og real norsk husmannskost. Så her hjemme ba jeg en venn hjem på kjøttkaker med kålstuing, gulrøtter digge poteter og en god fløtesaus. Gaven falt i smak og kvelden ble fin. Oppskriften er til en middag for 4.

Dette trenger du:

Kjøttkake

• 600 gram kjøttdeig

• 1 kepaløk, finhakket

• 1 ts salt

• 1 ts sort pepper

• 1 ts malt ingefær

• 2 ss potetmel

• 1 dl melk

Fløtesaus

• 4 ss smør

• 4 ss hvetemel

• 6 dl god kjøttkraft eller buljong

• 1/3 l fløte

• Salt og pepper

Kålstuing

• 700 gram hodekål, snittet

• 4 ss godt smør

• 4 ss hvetemel

• 2 dl melk

• 3-4 dl kraft fra kokevannet av kålen

• Salt og pepper

• Revet muskat

Poteter og gulrøtter

• 4 gulrøtter, skrelt og kuttet i staver

• 12 poteter, delt i to

• 2 ss smør

• Salt og pepper

Slik gjør du det:

Start med å preppe alle ingrediensene. Kutt løk til kjøttkakene. Snitt kål til kålstuing. Del poteter i to og kutt gulrøtter i staver – alt som beskrevet over.

Ha poteter og gulrøtter i et ildfast fat sammen med litt smør eller olje. Ha på salt og pepper. Bak i ovnen til de er møre. Ca 25 minutter på 200 grader varmluft i ovnen hjemme hos meg. Hold varmt til servering.

Start med å lande sammen alle ingrediensene til kjøttkakene i bollen til kjøkkenmaskinen og kjør massen godt sammen med en grind. Form så kjøttkaker og stek dem i godt med smør i en stekepanne. Legg kjøttkakene over i ei gryte.

Smelt smør til fløtesausen i stekepannen når du er ferdig med kjøttkakene. Ha i 4 ss hvetemel og pisk det godt sammen for å få bort alle klumper. Spe med kjøttkraft og fløten. La sausen koke i minimum 5 minutter for å bli kvitt den rå melsmaken. Smak til med salt og pepper. Hold varm til servering.

Kok den strimlede kålen i lettsaltet vann, ca 3 minutter.

Mens kålen koker smelter du smør I en kasserolle. Ha i hvetemel og pisk det inn i smøret. Spe med melk og så med kokevannet fra kålen. Smak til med salt, pepper og muskat. Hel den hvite sausen over kålen, bland godt sammen og hold kålstuingen varm frem til servering.

Håper du tar utfordringen og gir bort et måltid til jul. Ha en strålende mathelg!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *