Lammeskank

Jeg spiser i overkant mye og tenker ofte at jeg nok sikkert hadde hatt godt av en liten slankekur, men så scroller jeg gjennom Instagram og matbildene roper på meg, og vipps så er alle tanker om å spise litt mindre og lettere borte. Takket være min dårlige impulskontroll og en mage som alltid vinner over hjernen så har jeg i dag valgt å satse på en «skankekur» i stedet for slankekur. For hva er vel bedre enn lammeskanker som har fått godgjøre seg i jerngryta sammen med grønnsaker og krydderier? 


Jeg elsker når gode råvarer får putre sammen i timevis. Smakene forsterkes, blandes, blir mildere, hetere, mørere og dypere i smak. Jeg har laget utallige variasjoner av retter på lammeskank. Ofte med mørkt øl eller rødvin. Denne gangen har jeg valgt en del varme krydder som kanel, kardemomme, stjerneanis, allehånde, koriander, honning og laurbær sammen med tomat, kalvekraft rødvinseddik og chorizo som følge til det smaksrike lammekjøttet. 
Se på oppskriften som en inspirasjon til å leke med krydder og smaker du selv liker om du vil. Eller følg den til punkt og prikke – uansett har du et høstlig festmåltid i vente. Oppskriften er til 4 sultne personer.

Dette trenger du:

• 4 lammeskanker

• 6 gulrøtter, kuttet i grove biter

• 6-7 stenger stangselleri, kuttet i grove biter

• 2 store rødløk, grovhakket

• 6 fedd hvitløk, finsnittet

• 1 rød chili, finhakket

• 1 liten neve frisk timian

• 1 Kanelstang

• 1 ts Kardemomme

• 2-3 Stjerneanis

• 1 ts Allehånde

• 2 ts korianderfrø, ristet og knust

• 2-3 laurbærblad

• 3 ss akasiahonning

• 1 boks gode hermetiske tomater

• 5 dl kalvekraft

• 3-4 ss rødvinseddik

• 4 rå chorizo-pølser, jeg brukte en» picante» type med litt hete

• Frisk kruspersille

• Salt og sort pepper

Slik gjør du det:

Skrell og kutt gulrøtter, stangselleri, løk, hvitløk og chili som beskrevet over. 

Kutt chorizopølsene I grove biter. 


Gni lammeskankene inn med salt og pepper (se bildet) og stek dem i godt med smør i en varm jerngryte. Når skankene er gyllene og fine har du dem over på et fat, og har alle grønsakene i gryta sammen med krydderiene. Stek dette på middels varme mens du hele tiden rører krydderne inn. 


Ideen med dette er at den rå kryddersmaken skal svis av. Så har du i timian, tomatene, rødvinseddik, kalvekraft og pølsebitene. Rør rundt og plasser skankene i gryta slik at det meste av dem er dekket av innholdet i gryta. Kok opp, ha på lokk og sett gryta i ovnen på 100 grader. Nå skal gryta stå der i 3-4 timer mens du kan bruke tiden på å skrelle poteter til en potetstappe, gå deg en tur eller vaske kjøkkenet. Sjekk gryten underveis. Den er klar ferdig når kjøttet slipper beinet. Synes du kraften er for tynn kan du ta ut skankene og koke opp gryta uten lokk for å få en mer konsentrert saus. Rett før servering rører du inn finhakket persille. Server lammeskankene med potetstappe og rikelig med saus og grønnsaker. Jeg garanterer suksess.


Håper du lar deg inspirere og blir med meg på skankekur!

4 tanker om “Lammeskank

  1. Da står to skanker og putrer i en gryte, perfekt mat etter en dag på ski.
    Min favorittoppskrift på skank dette, og det synes heldigvis kjæresten min også.
    Takk for mange fine oppskrifter og god inspirasjon på kjøkkenet!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *