Grønnsakssuppe

Jeg vet ikke hvordan det er hjemme hos deg, men hos meg er det ikke alle rundt bordet som er like sterke på å spise grønnsaker. Gulrot og erter ved siden av poteter og protein går greit, men mye av de andre grønnsakene jeg lager blir ofte liggende igjen på tallerkenen til enkelte musefletter. Som voksen og ganske ansvarlig pappa ønsker jeg at ungene skal spise grønt. Det er godt for unger som er under utvikling av muskler, bein og hjerne. Mas fungerer sjeldent bra. Det som fungerer er å finne matretter som de faktisk liker, og som inneholder grønnsaker. Så hjemme hos oss har det blitt nye varianter på tilberedning av grønt. Ovnsbaking av rotgrønnsaker, puréer av erter, blomkål og brokkoli, stuing av rosenkål og sauser med grønnsaker som har fått en runde i blenderen slik at alle spor av tekstur er borte. Alt for å lage god, næringsrik mat uten at ungene henger seg opp i at det er mengder med sunne råvarer. Men så er det et unntak – grønnsaksuppe. Gudene vet hvorfor, men grønnsaksuppe går ned på høykant. Det er rart, for konseptet er jo rett og slett alle grønnsakene jeg ellers smugler inn på tallerkenen i ei gryte med vann. Så når jeg først lager grønnsaksuppe lager jeg MYE. Her er min oppskrift på denne klassikeren. Det er ingen store overraskelser, kun gode råvarer fra bonden 30 minutter i ei gryte. Denne ppskriften her rakk til middag for 6 og restemiddag til 4 hjemme hos oss.


Dette trenger du:

• 300 gram bacon, kuttet i terninger

• 2 rødløk, grovhakket

• 4 fedd hvitløk, finhakket

• 4 gulrøtter, skivet

• 2 persillerot, kuttet i terninger

• ½ Sellerirot, kuttet i terninger

• ½ kålrabi, kuttet i terninger

• 2 polkabeter, kuttet i terninger

• 1 purreløk, delt i to og snittet i skiver

• 4 staver stangselleri, kuttet i terninger

• 5 poteter, kuttet i terninger

• 2 laurbærblad

• Vann

• Grønnsakskraft, Kyllingkraft eller kalvekraft. Selv foretrekker jeg kalvekraft da de gir suppen en litt rikere smak.

• Salt og pepper

• Rørosrømme

• Flattbrød

• Smør

• kruspersille


Slik gjør du det:

Start med å vaske alle grønnsakene og kutt dem som beskrevet over. 
Så finner du frem ei stor gryte og har i baconterningene. Stek dem gyllene og ha i løk og hvitløk. Stek dette videre til løken er blank og myk. Så har du i alle grønnsakene og 1 dl konsentrert kraft eller 2 buljongterninger. Så heller du på vann til det dekker grønnsakene. Kok opp, senk varmen, legg på lokk og la suppen koke for seg selv i ca 30 minutter. Smak til suppen med salt og nykvernet pepper.


Rop inn folka dine, sett gryta på bordet og nyt den varmende smaken av bondens arbeid mens høstværet ute tar grep. Jeg serverer suppen sammen med Rørosromme, litt frisk kruspersille, flatbrød og godt smør.


Håper du lar deg friste!

1 tanke om “Grønnsakssuppe

  1. Grønnsakssuppe er godt, sunt, lettvint og billig – rene kinderegget! Den jo dessuten varieres i det uendelige. Snittet kål, fullkornsmakaroni, byggryn, røkte kjøttpølser i biter, kokekjøtt, ikke noe kjøtt..ja det er vel bare fantasien som setter grenser. Jeg ofte piffer min med et dryss av revet fersk pepperrot – en grønnsak som av en eller annen merkelig grunn ikke er så mye brukt her i Norge. Den er god til så mye. Serverer pepperrroten separat slik at de som vil kan prøve.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *