Multepai med vaniljesaus og italiensk marengs


Som mange av dere som leser min blogg vet så er det ikke akkurat flust av desserter og kaker på bloggen. Jeg er typisk en som alltid vil velge en ekstra salt rett før jeg velger dessert i en meny ute på restaurant. Det er ikke det at jeg ikke liker søte ting, men jeg elsker salte.

Da jeg ble utfordret av Tine til å lage en dessert/kake/søt rett med deres Piano Vaniljesaus ZERO så måtte jeg vri hodet litt. Hva i all verden skulle jeg lage. Det ble adskillig enklere da jeg forsto at dette var en konkurranse mellom flere matskribenter, og at vi skulle få tips og ideer fra våre lesere. Så jeg takket ja, postet noen spørsmål på blogg, Facebook-gruppen til bloggen og på min Instagram-profil – og vipps, så var jeg lysten på å lage både crumble, pai, is, vafler og alle mulige gode saker med vaniljesaus og bær. Men det var først da kjæresten min kom hjem med selvplukkede multer at jeg visste hva jeg skulle lage – nemlig en multepai.


Så ble det litt prøving hjemme på kjøkkenet og her er mitt bidrag til konkurransen. En multepai med av vaniljesaus og pisket krem, toppet med italiensk marengs. Denne oppskriften er enkel og lage, og det beste – den må spises umiddelbart etter den er klar!

SØT paideig:

  • 150 g usaltet smør
  • ¼ ts salt
  • 100 g melis
  • 2 egg, romtemperert
  • 250 g hvetemel

Sikt alle de tørre ingrediensen og ha det i en haug på kjøkkenbenken. Lag en grop og ha i egg og smør. Elt det sammen til du har en fin, smidig og glatt deg. Pakk deigen inn i play og legg den kaldt i min. 30 minutter. Dette kan gjerne gjøres dagen i forveien.

Kjele deigen til en runding på ca 0,5 cm tykkelse og legg den over i en paiform.

Stek paibunnen på 180 grader i 18-20 på varmluft. Avkjøl bunnen.

Vaniljesaus og pisket krem:

  • 1/3l Piano ZERO vaniljesaus
  • 1/3l fløte

Pisk 1/3l fløte stivt i kjøkkenmaskinen. Vend inn 1/3l ZERO vaniljesaus.

Multer:

400 gram multer

Rens multene og dekk paibunnen med et lag multer, og hell så på vanljeblandingen. Pass på så du ikke heller på mer av vaniljeblandingen enn at det kommer litt under kanten på paien. Ønsker du en stivere blanding kan du bruke 2 plater gelatin i blandingen. Selv foretrekker jeg at den er nesten flytende sammen med den sprøde bunnen og den seige marengsen.

Italiensk marengs:

  • 4 eggehviter
  • 40 + 200 gram sukker
  • 1 dl vann

Pisk 4 eggehviter sammen med 40 gram sukker til det er stivt.

Så har du 1 dl vann og 200 gram sukker i en kjele. Varm det opp til sukkerlaken holder 120 grader – bruk et termometer. Det er viktig at laken når 120 grader slik at sukkeret oppløses helt. Når du når riktig te,peratur heller du sukkerlaken i en tynn stråle i blandingen mens maskinen går på full speed. Kjør marengsen i kjøkkenmaskinen til den nesten er avkjølt – ca 10 minutter. 

Fordel marengsen over paien. Finn så frem en skibrenner og svi marengsen lett på overflaten – se bildet.

Så er det bare å rope inn folk fra gater og streder og servere denne fantastiske multepaien med det samme.

Vil du vite hvem som ender opp med vinneroppskriften med Piano ZERO vaniljesaus så følg med på FB-siden min, Instagram (@larsspiser) eller på FB-siden til Piano!

dette innlegget er laget i samarbeid med Tine.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *