Strandkrabbesuppe


Jeg er så heldig å tilbringe noen dager ute i Bambleskjærgården nå. Ettermiddagene på brygga nytes etter hektiske dager på jobb. For det meste handler jeg råvarer i butikken og tilbereder maten der i vannkanten, men i dag tenkte jeg at jeg ville forsøke meg på å hente opp råvarene med et krabbesnøre. Med friskt mot fant jeg frem Museflettenes snører og ei stor bøtte, la meg ned på brygga og kastet håpefullt ut snøret med et rekehode festet til klesklypa. Sola varmet på ryggen og småfiskene stimlet til. 


Sommerminner fra late dager på hytta og ferievenner strømmet på, men det tok ikke lang tid før det var de såre knea mot de ru bordene som opptok meg. Vanligvis er det museflettene som står for krabbefisket hos oss. Jeg mener å huske at bøtta da er full på få minutter før krabbene igjen slippes fri. Når en voksen mann ligger og håper på krabbelykken tar det mye lenger tid. 

Etter en time med fisking hadde jeg 16 strandkrabber i bøtta, og konkluderte at dette ville holde til å lage den suppa jeg ville – i hvert fall om jeg spedde på med rekeskallet. Mange vil nok tenke at det er barbarisk å drepe disse små uskyldige krabbene, men tro meg – når du har tatt den første skjea i munn vil du bare planlegge neste krabbefiske. Oppskriften er til 4.


Dette trenger du:

• 1 kg strandkrabbe, alternativt kan du spe på med rekeskallet

• 400 gram ferske reker

• 2 gulrøtter, 1 grovhakket og 1 kuttet i små terninger

• 3 staver stangselleri, 2 grovhakket og 1 kuttet i små terninger

• 1,5 syrlige epler, 1 grovhakket og ½ kuttet i små terninger

• 1 stor fennikel, ½ kuttet grovet og ½ finsnittet

• 1 rød chili, finsnittet

• 3 fedd hvitløk, skivet tynt

• 4 cm ingefær, kuttet i små terninger

• 1 rødløk, grovkuttet

• 2 ss tomatpure

• 2 laurbærblad

• 3 dl tørr hvitvin, alternativt syrlig eplejuice

• Sort pepper og salt

• Vann

• Matfløte

• Usaltet smør

• Godt brød og aioli

• Krabbesnøre, bøtte og en hammer

Slik gjør du det:

Start med å kutte og snitte grønsakene som beskrevet over. 


Rens rekene og ta vare på skallet. 


Så finner du frem en stor gryte. Ha i 2 ss smør og sett gryta på maks varme. Så har du i de levende strandkrabbene 2-3 av gangen og knuser dem kjapt med en hammer. Da dør krabbene umiddelbart og er den beste måten å gjøre dette på. 


Når alle krabbene surrer i smøret har du i rekeskallelet. La det få 2-3 minutter på varmen før du heller over vinen. Kok vinen nesten helt ut.


Så har du i alle de hakkede grønnsakene, bortsett fra den finsnittet fennikel og små terningene av gulrot, stangselleri og eple. Ha så i tomatpure og bland det hele godt sammen slik at tomatpureen dekker alt og får svidd av seg den rå tomatsmaken. 


Så heller du på vann til det dekker alt i gryta – hos meg så ble det ca 1;5 liter vann. Så har du i laurbværblad og lar gryten koke i ca 40 minutter. Nå er det tid for å sile av grønnsakene og ha suppen over i en mindre kjele. Synes du ikke smaken er intens nok så kan du gjerne redusere basen ytterligere – jeg kokte den inn i nye 20 minutter. Så har du i matfløte og pisker inn 50-60 gram usaltet smør i suppen. Smak tilslutt suppen til med salt, pepper og eventuelt noen dråper sitron. Hold varm, men ikke la suppen koke.


Kok opp lett saltet vann i en ny gryte og kok de finsnittede grønnsakene i 2-3 minutter. Legg så opp grønnsakene i 4 dype tallerkener, ha over en neve ferske skrellede reker og øs opp suppen rundt dette. Server strandkrabbesuppen med godt brød og en god aioli.

Håper du lar deg friste og sender ungene ned på brygga for å fiske noen krabber. Ha en matglad dag! 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *