Andebryst med julekrydret plommesaus

Det nærmer seg veldig jul nå, og for meg er det enkelte smaker og råvarer som smaker ekstra julete. Kanel, stjerneanis og søte sauser er noen av de tingene som liksom smaker av jul. Når du parrer disse smakene med andekjøtt blir det jul hos meg. Så i dag har jeg laget andebryst med en søt og krydret plommesaus, krydderkokt plomme, asparges og ovnsbakte poteter. Anden er fra Drangedal og krydderet fra østen. Så her møtes de vise menn fra øst gode råvarer fra en stall. Oppskriften er til 4.  

Dette trenger du:

• 2 andebryst på ca 300 gram

• 4 plommer

• 1 kanelstang

• 3 stjerneanis

• 3 dl god kraft – kan godt bruke en kalvefond om du ikke har kraft på lager

• 2 sjalottløk, finhakket

• 2 dl rødvin

• 70 gram usaltet smør til sausen

• Sort pepper

• Salt

• Poteter

• Frisk timian

• God olivenolje eller andefett til potetene

• Asparges

Slik gjør du det: 

Start med å rute skinnet på andebrystene som om de var en liten ribbe. Legg så andebrystet på kjøkkenbenken for å tempereres. Kutt så løk og poteter. Del 2 plommer i to og fjern steinen. Del de to andre plommene i terninger. Skrell asparges.

Potetene: Finn frem et ildfast fat og ha i potetene sammen med frisk timian, salt, pepper og andefett (alternativt en god olivenolje) Bland det hele godt sammen og stek potetene i en forvarmet ovn på 200 grader (varmluft) til de er møre.

Sausen: Finn frem ei gryte og sauter sjalottløken. Når den er myk og blank har du i rødvinen, halve plommer og terninger av plomme, kanelstang og stjerneanis. Kok opp og reduser til halv mengde. Ha så i kraften og reduser igjen til halv mengde. Fisk så ut kanelstang, stjerneanis og de halve plommene. Kjør sausen med en stavmikser og sil den. Så gir du sausen et nytt oppkok og pisker inn terninger med kaldt smør. Hold sausen varm. 

Andebryst: Finn frem en teflonpanne og legg andebrystet i pannen med skinnsiden ned. Ha på varme og stek brystet til du har en sprø svor. Snu brystet og brun det på andre siden mens du øser over andefett. Ha brystene over i et ildfast fat og stek dem i 5-6 minutter i ovnen sammen med potetene. Ta ut brystene og la dem hvile i 5-10 minutter før du deler dem i serveringsstykker. 

Asparges: Kok opp lettsaltet vann og kok asparges i 2-3 minutter.

Så finner du frem 4 varme middagstallerkener. Legg opp poteter, asparges, en halv plomme og et stykke andebryst. Øs til slutt opp plommesaus på tallerkenene. 


Inviter folka dine til bords og nyt smaken av jul.

1 tanke om “Andebryst med julekrydret plommesaus

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *