Sjøkreps Linguine

Må jeg velge en råvare fra havet så velger jeg meg sjøkreps. Hummer, kongekrabbe, skjell, kråkebolle og fisk – jeg elsker alt, men fersk sjøkreps, forsiktig varmebehandlet vinner alltid. 
Er du heldig å ha tilgang til levende sjøkreps så kjøp alltid det. Ofte er det dessverre slik at sjøkrepsen d u finner i ferskvaren har fått for lang koketid, men du kan være heldig. På min nærbutikk bedyret de at denne sjøkrepsen var kokt i kun 4-5 minutter – og det tror jeg stemte bra. Kjøper du levende så nøt deg med å koke den i 3-4 minutter før du har den over i
isvann. Så kan du fjerne skallet og ta ut kjøttet fra klørne. Selv foretrekker jeg å binde opp halen med en hyssing slik at kjøttet ikke krummer seg. Da er den lettere å få jevnt stekt når denne treffer pannen. Denne retten er en rett hvor jeg lar sjøkrepsen dominere smaksbildet kun løft av mye godt smør, fennikel og dill. Sjøkrepsen er på sitt beste nå når det er kaldt i vannet – så bruk den nå.  

Jeg lager mye mat. Noen ganger grei mat, noen ganger skikkelig god mat. Denne retten synes jeg selv er noe av det beste jeg har laget. Jeg tok ihvertfall meg selv i å klappe og le høyt der jeg satt alene en torsdagskveld med sjøkrepsen på tallerkenen. Oppskriften er til en forrett for 4 eller en hovedrett for 2.

Dette trenger du:

• 4 sjøkreps, behandlet som beskrevet over

• 2 store sjalottløk, grovhakke

• 2 fedd hvitløk, knust og grovhakket

• 3 dl tørr hvitvin

• 1 fennikel kuttet i tynne skiver – bruk en mandolin eller en god ostehøvel

• 200 gram Rørossmør

• En raus neve frisk dill, finhakket

• Sitron

• Sort pepper

• God tørket linguine


 Slik gjør du det
Start med å koke sjøkreps og ha den over i isvann. Er den allerede kokt fjerner du skallet og tar ut kjøttet fra klørne.

Kok opp en gryte med lettsaltet vann til pastaen og en gryte med med en klype salt og to klyper sukker til fennikelen. Hakk løk, hvitløk og kutt fennikel i tynne skiver.


Så finner du frem ei stor gryte som du har god olje i. Fres løk, hvitløk og alt skallet i gryta. Knus skallet grovt med egnet redskap (hjemme hos meg var det en kjøtt-hammer). La det frese skikkelig i 3-4 minutter. Hell så på vinen, kok opp og la det putre i 5-6 minutter. Sil så denne kraften over i en mindre gryte. 

Brun så smøret i en liten gryte og ha sjøkrepskraften over i smøret. Grovakk kjøttet fra klørne og ha i gryta sammen med en neve frisk dill og smak til med litt sort pepper og noen dråper saft fra en sitron – hold varmt. 


Kok pasta som anvist på pakken. Kok fennikel i ca et minutt. Hell av vannet og bland sammen pasta og fennikel – ha i en liten klunk god olivenolje.


Finn frem en stekepanne og smørstekt sjøkrepshalene i et par minutter. Øs hele tiden over smør. Som du ser på bildet så brukte jeg et grillspyd i halen for å tvinge kjøttet til å rette seg ut – da får du en bedre steking. 

Så finner du frem to varme, store og dype tallerkener. Legg opp linguine og fennikel. Øs over sjøkrepssausen og topp med sjøkrepshalene og litt frisk dill. 

Gled deg og nyt! Håper du lar det friste. God helg!  

1 tanke om “Sjøkreps Linguine

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *