Biff Stroganoff 

Retro gryte på gutterommet i dag. Retro gryte – Biff Stroganoff

Hadde du sagt til meg før jeg ble glad i å lage mat, at i dag skal vi ha gryterett, hadde fått et litt surt tryne i retur. Etter utallige ungdoms-leirer og kor-turer på 70- og 80-tallet hvor det var gryteretter servert til alle middager, har gryteretter vært synonymt med en kjedelig brun guffe. Biff stroganoff var kongen av de kjipe gryterettene. Med seigt kjøtt og boks-champignon var dette virkelig bunnen for en ung kar. Etter hvert som jeg har blitt glad i å lage mat har derimot gryteretter, eller rettere sagt, mat kokt i gryte blitt noe av det beste jeg kan spise. Det er noe med retter hvor alle ingrediensene får riktig koketid, får trekke til seg og avgi smaker til hverandre. Bare tenk deg en god fårikål, gjerne dagen derpå. Eller kalvekjøtt kokt i vin med rotgrønnsaker. Klassiske gryter som Bouef Bourgignon. Man må jo bare elske det, og det er ikke uten grunn at grytemat ofte kalles for kokkemat – det er det kokkene helst vil spise selv. Så i dag har jeg laget min egen, ujålete variant av Biff Stroganoff. Oppskriften er til 4 sultne, men lag gjerne dobbel porsjon. Du vil nemlig prise deg lykkelig når det er nok rester igjen dagen etterpå.


Dette trenger du:

• 800 gram entrecote, alternativt kan du bruke bog eller høyrygg, men da må du koke gryta 1 times tid ekstra.

• 6-8 champignon, delt i 4

• 2 store kepa løk, grovhakket

• 3 fedd hvitløk, grovhakket

• 2 ss god tomatpuré

• 2 dl rødvin

• 2 dl god kjøttkraft

• 1 boks creme fraishe

• Salt og pepper

• Frisk timian

• Smør til steking

Potetstappe:

• 15 Mandelpoteter, skrelt og kuttet i store terninger

• 4 hvitløksfedd, knust

• Matfløte

• Usaltet smør

• Sitron

Slik gjør du det:

Start ned å skrelle poteter, kutte champignon, løk og hvitløk og del kjøttet i terninger.


Finn frem jerngryta og fyr opp ovnen. Ha i smør og stek kjøttet i to omganger. Salt og pepre underveis. Legg kjøttet til side. Så freser du løk og hvitløk på middels varme til løken er gjennomsiktig. Legg løken til side. Så har du mer smør i gryta og steker soppen på høy varme – igjen salter og pepre du underveis.

Ha så kjøttet tilbake i gryta sammen med løk og sopp, og ha i tomatpuréen.

Bland godt og ”svi av” tomatpuréen i 5-6 minutter. Dette gjør du får å få frem sødmen i tomatpuréen og fjerne den rå tomatsmaken. Hell på rødvinen, kok opp og la væsken reduseres til halv mengde. Ha på kraften og reduser igjen til halv mengde. Ha i creme fraishe og litt frisk timian – kok opp. Siden vi bruker entrecôte trenger ikke gryta mer enn ca 10 minutters koking nå. Bruker du bog elller høyrygg lar du gryta putre på svak varme til kjøttet er mørt (ca en time)

Kok potetene møre, damp dem tørre og mos dem grovt med en visp. Bland inn så mye smør og fløte du har hjerte til (bokstavlig talt), og smak til stappa med salt, sort pepper og noen dråper sitron. 

Sett gryta og potetstappa på bordet. Dekk med store dype tallerkener. Rop på folka dine og SPIS!

2 tanker om “Biff Stroganoff 

 1. Hei Lars!
  Følger deg på Instagram og kom over denne supre oppskriften din nå – og har noen spørsmål:-)
  Tenkte å lage denne gryta til en familiebursdag neste helg – er det ok å lage gryta dagen i forveien? Stappe lager jeg selvfølgelig rett før servering – men er det noe spesielt man bør tenke på hvis man lager selve stroganoffen en dag i forveien?

  Jeg nar noen barn som det siste året har utviklet både cøliaki og laktoseallergi. Laktose håndterer jeg greit med laktosefritt smør og laktosefri creme fraiche, men ang. gluten så er det det i de fleste kjøttkraftbaser. Antagelig koker du egen kraft – så jeg lurte på om du har du en idiotsikker oppskrift å dele der?

  Og så den siste tingen, en av gjestene tåler ikke løk og hvitløk (og blir skikkelig dårlig) – er det et alternativ å lage denne retten uten det – eller er rett og slett løsningen da å heller lage en annen rett til denne personen?

  Beklager mange (håpløse) spørsmål – setter i hvert fall stor pris på om du har tid til å svare:-)

  Hilsen Siv

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *