Strøm – med hodet over vannet!

Det er ikke så ofte jeg skriver om steder å gå ut og spise her hjemme i Skien. Målet med bloggen er å inspirere deg til å lage mat selv, utforske råvarer, oppdage nye smaker, og ved hjelp av enkle oppskrifter kjenne matglede og mestring hjemme på kjøkkenet. 
I dag gjør jeg et unntak og velger likevel å skrive om et spisested, og stedet er ”Strøm Mat & Bar” i Skien. Det er flere grunner til det. Den mest opplagte er at Strøm er et sted som serverer skikkelig god, rustikk mat som alle som bor eller gjester Skien bør sjekke ut. Den andre grunnen er at hører med til sjeldenhetene at to unge kokker våger å starte to spisesteder i Grenland (gutta driver også restauranten ”Jacob & Gabriel”) med et tydelig fokus på kvalitet i kortreiste råvarer, service og koking. Det tredje er at noen ganger er det skikkelig deilig å la grytene stå og bare nyte luksusen av å bli servert. Og sist, men ikke minst – for et år siden la denne restauranten under vann – bokstavlig talt. 

bilde sakset fra nettet

Høstflommen i Telemarkskanalen nådde rekordhøyder og Strøm, som har byens beste beliggenhet ved elvespeilet, ble rammet på det verste. Det var mange som tenkte at nå ryker denne restauranten, men eierne av bygget og driverne av restauranten brettet opp ermene, og svarte med å bygge opp igjen en bistro med enda finere interiør og oppgraderte fasiliteter. Nå har Strøm et kjøkken og lag med servitører som leverer bedre enn noen gang.  


Strøm har klart det mange tenker ikke er mulig. De har blitt et lunsjsted for forretningsfolk, en hyggelig konsertscene på ettermiddagene i sommerhalvåret, stedet familier tar søndagsmiddagen, møtepunkt rundt mat og drikke for kollegaer og venninnegjenger en hverdagskveld, stedet for en romantisk middag i helgen, stedet der bestemor og barnebarnet spiser godt mens de oppdaterer hverandre, og takket være en fantastisk burger med trøffelmajones har de klart å bli stedet for nattmat på vei hjem fra byen. 


Strøm har en enkel meny som skifter med årstidene. Det betyr at i disse dager vil finne skogssopp, vilt, rotgrønnsaker og bær som viktige råvarer på menyen. I tillegg har restauranten alltid noen klassikere som burger, dagens fisk, tapas og andre favoritter hos gjestene. Fokuset på lokale råvarer fra som f.eks And fra Holte gård og rotgrønnsaker fra Sonja Kjær blir supplert med råvarer som importeres direkte, som den fantastiske greske olivenoljen som kommer med det ferske hjemmebakte brødet.  

Verdt å nevne er det at både Strøm og Jacob&Gabriel er lærling-bedrifter. På den måten er de med å styrke rekrutteringen og heve kokkeyrket som fag her i Grenland.


Selv valgte jeg å smake meg gjennom 5 retter denne dagen, men tro meg det er mer enn nok å velge seg ut 1-2 retter for å bli mett her. Siden vi skriver oktober valgte jeg å sjekke ut mest mulig av rettene med tydelig referanse til høst, i tillegg til å smake på Strøms tolkning av streetfood. 

beter , ktem av blåmuggost og kandiserte valnøtter
gnocchi, parmesan & kantarell
pasta med mais og kantarell i en kyllingkraft
ostevaffel med pulled pork, kimchi og chili-mayo
tindvedsorbet, tjukkmelk-krem og karamelliser loff

Jeg innrømmer det lett – jeg liker meg godt hjemme på kjøkkenet. Men med restauranter som Strøm mat&bar i sentrum av Skien er det liten grunn til å haste hjem for å koke etter en runde i sentrum. Gratulerer til kokkene, og takk for maten! 

Strøm mat & bar 

Nedre Hjellegate 11, 3724 Skien

Åpent for lunsj og middag alle dager i uken.

www.matogbar.no

1 tanke om “Strøm – med hodet over vannet!

  1. Takk for en deilig beskrivelse av et matnyttig og trivelig sted.
    Vi spiser der med ujevne mellom og det smaker hver gang.
    Anbefales til alle, både familier og single eller par ute etter et godt måltid.
    -ingeborg lykseth

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *