Blåbærpai


Jeg jobber på Borgestadklinikken i Skien, og i går hadde pasientene vært på tur i skogen og plukket mengder med blåbær. Det resulterte i at kjøkkenet på klinikken disket opp med blåbærpai til dessert for pasientene. Jeg lot meg inspirere og tenkte at det ville jeg også ha. Skogen er full av blåbær nå, og det tok ikke lange tiden å sanke sammen den 1/5kg jeg trengte til paien. Siden jeg ikke akkurat er en erfaren baker så lånte jeg en oppskrift av den eminente kokken Lise Finckenhagen. Hjemme på gutterommet bor jeg sammen med to musefletter. Det betyr at da vi hadde spist hvert vårt store stykke med varm eplepai var det nok til å dele gleden av lun eplepai og rørosrømme med to av nabofamiliene i gata. Vi må innrømme at vi angret litt på at vi hadde gitt fra oss restene ut på kvelden, men yngste musefletta konkluderte med at gleden av å levere paien til takknemlige naboer var større enn savnet av et stykke til. Så ta utfordringen – kom deg ut i skogen, bak en pai, spis og del!  

Dette trenger du: 

Blåbærfyll

• 300 gram blåbær

• 2 dl blåbærsyltetøy

• 2,5 ss potetmel

Paideig

• 200 g hvetemel

• 150 g smør i terninger

• 1 ss melis

• 2 eggeplommer

Smuldrelokk

• 100 g hvetemel

• 100 g perlesukker

• 100 g smør

• 100 g havregryn

Slik gjør du det:

Start med å blande sammen mel og melis til paibunnen. Ha i smøret og kna de inn. Når deigen begynner å samle seg har du i eggeplommene og knar videre til du har en fast og fin deig. Ha deigen i plastfilm og legg den i kjøleskapet i minimum 30 minutter. 
Så gjentar du prosessen over med ingrediensene til smuldrelokket. Når deigen er samlet setter du den i kjøleskapet. 

Bland sammen blåbær, syltetøy og potetmel.  

Så finner du frem en paiform på ca 24cm og smør den med smør. Min paiform var forsvunnet så jeg brukte en springform med bakepapir i bunnen og smurte sidene med smør. Press så deigen ut i formen. Prikk deigen med en gaffel for at den ikke skal heve så mye når du forsterker bunnen. Finn frem litt aluminiumsfolie og legg den rundt kanten av paibunnen slik at kantene ikke skal trekke så sammen. Forstek bunnen på 180 grader i 12 minutter. 


Ta ut bunnen, ha i blåbærfyllet og smuldre over smuldrelokket. Stek paien på 180 grader i 22-25 minutter.  

Server blåbærpaien med en god rømme, vaniljesaus eller is. 

Jeg sverger til rømmen fra Røros – ingen over, ingen ved siden av. Har du noen friske blåbær til overs så strø noen over ved servering. Når du har spist og kost deg ringer du på hos naboen og deler gleden. Ha en strålende mathelg! 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *